Вибори в Україні під час війни: Зеленський зробив заяву і назвав умову

Вибори в Україні під час війни: Зеленський зробив заяву і назвав умову

Не можна проводити вибори під час воєнного стану, проте й не виключено, що доведеться шукати механізми, сказав президент Володимир Зеленський.

Якщо розв’язана Росією війна проти України затягуватиметься, доведеться шукати можливості проведення виборів в умовах бойових дій. Крім юридичних, існують і практичні складнощі реалізації виборчого процесу. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

В інтерв’ю BBC він розповів про те, що якщо в осяжному майбутньому не буде миру, доведеться шукати рішення.

“Я із задоволенням провів би вибори, якби це можна було. Якщо війна затягуватиметься, треба буде знаходити те чи інше рішення. Я поки що не знаю, яке. Це складно. Це зміни Конституції України, а Конституцію не можна змінювати під час війни. Проводити вибори під час воєнного стану не можна”, – зазначив президент.

За його словами, справа не лише в правовому, а й у практичному аспекті, оскільки складно провести вибори, коли йде повномасштабна війна.

“Як можна проводити демократичні вибори в окопах? Треба щоб були спостерігачі. Ніякі спостерігачі в окопи не приїдуть. Далі в нас люди на окупованих територіях, значить вони не голосуватимуть. А інакше як вони голосуватимуть, хто проконтролює цей процес? І в нас ще понад 7 мільйонів за кордоном. Як забезпечити їм голосування?” – сказав Зеленський.

Також Володимир Зеленський наголосив, що якщо ситуація не зміниться, то доведеться шукати механізми для проведення виборів у тих умовах, які є.
Питання виборів в Україні в умовах війни – що потрібно знати:
Вибори до Верховної Ради України за законом мали б відбутися 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Проте їх неможливо провести через повномасштабну війну з Росією. Конституція забороняє реалізацію парламентського виборчого процесу в умовах воєнного стану згідно зі статтею 81.

У самій Конституції немає норми про заборону проведення президентських виборів в умовах воєнного стану, але це прописано в статті 19 закону України Про режим воєнного стану.

Наприкінці листопада минулого року фракції Ради підписали меморандум з питань виборів в Україні. Згідно з рішенням нардепів, під час війни не буде ані парламентських, ані президентських виборів. Виборчий процес можливий через півроку після скасування воєнного стану.

Читайте також  Що може готувати путінська армія через 23 дні: експерт назвав головні загрози для України

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело