Алкоголь і COVID-19: чи можна вживати напої під час вакцинації та перебігу хвороби

Коронавірусна історія триває і щодня ряд COVID-19 поповнюється новими хворими. Незважаючи на захворювання, дехто все ж практикує пиття спиртних напоїв вдома (іноді це завершується летально). Тому ми з сімейним лікарем із 9-річним досвідом Віолеттою Лійкою розберемося в темі алкоголю під час COVID-19. А саме: чи можна вживати алкоголь після і до вакцинації, що робити, якщо “перепив” під час коронавірусу і яким летальним результатом може завершитися келих вина для ковідника.

Чи можна пити алкоголь, коли у людини коронавірус?
Не рекомендується вживати алкоголь під час COVID-19, бо це токсичний вплив на організм і на імунну систему загалом. Вживайте чисту воду, чай, але не алкоголь, особливо у гострий період захворювання, бо це погіршить його перебіг.

Чи є мінімальна безпечна доза вживання алкоголю під час коронавірусу?
Безпечної дози алкоголю не існує, але від дози вина у 100-150 мілілітрів, або 50-70 мілілітрів міцного напою ви не відчуєте похмілля зранку. Та якщо йдеться про пиття під час коронавірусу – алкоголь заборонений.

Які можуть бути ускладнення, якщо “перепив” під час складної форми коронавірусу?
Це буде тяжка інтоксикація організму, імунна система якого ускладнена важким перебігом COVID-19 буде ще й боротися з інтоксикаційним синдромом, можливо, й панкреатитом. Вживати алкоголь небезпечно і не рекомендовано, особливо за гострих респіраторних захворювань як COVID-19. Він впливає на різні органи і системи, на підшлункову зокрема (вона працює як “мішень” для ураження), а додатковий інтоксикаційний синдром лише ускладнить перебіг захворювання. Це може завершитися летально!

Яка логіка “порятунок” від сильного похмільного синдрому при COVID-19?
Якщо відчуваєте, що пиття води не рятує ситуацію при похмільному синдромі під час тяжкої форми коронавірусу – викликайте швидку, вам потрібна госпіталізація. Бо через великий відсоток спирту в крові та водночас перебіг хвороби може виникнути, наприклад, дихальна недостатність, серцево-судинні ускладнення, пневмонія і потрібні будуть кисень та дезінтоксикація формату крапельниць. Під час одночасної складної форми COVID-19 і похмілля – довіртеся медикам і не ризикуйте. І поки їде швидка – не припиняйте пити багато води.

Читайте також  В Україні 7-10% хворих на коронавірус – це діти, – Ляшко

Чи безпечно пити алкоголь в день і до вакцинації проти COVID-19?
Якщо ви сьогодні вранці вакцинувалися і плануєте випити бокал вина ввечері – це безпечно і протипоказань немає. Лише пам’ятайте про адекватні дози алкоголю, щоб не прокинутися з похмільним синдромом зранку. Щодо пиття алкоголю до вакцинації – то це аналогічна історія, яка є безпечною практикою. Бо посилення чи послаблення ефектів імунної відповіді під час пиття спиртних напої на вакцинацію немає.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело