Розводять на гроші? Українців на Мальдівах закрили на карантин, відправивши жити з хворими на COVID-19

Розводять на гроші? Українців на Мальдівах закрили на карантин, відправивши жити з хворими на COVID-19

Прекрасний відпочинок на Мальдівах для двох українців перетворився на багатоденне жахіття. Через позитивний тест на коронавірус одного з подружжя туристів затримали в цій країні. Перші дні їм навіть не давали воду і їжу. Тепер же їхній відпочинок перетворився на дивну самоізоляцію, яку вони змушені самі оплачувати.

Зачинили в номері готелю без їжі й води

Відпочинок на Мальдівах на райському острові Хулкумале для Даші й Роми з Київської області проходив прекрасно. Дівчина щоранку на своїй сторінці в соцмережі викладала казкові види пляжу з білим піском, бірюзовим океаном і пальмами. Так було доти, доки не настав час повертатися додому.

“Ми з чоловіком відпочивали з двома знайомими. Разом засмагали, купалися, ходили по магазинах. І ось напередодні відльоту назад,21 лютого, у нас у всіх чотирьох взяли аналіз на COVID-19. Наступного дня тільки трьом прийшов результат негативний. А Ромі результату не дали. Нам сказали почекати.

Ми чекали, потрібно було вже їхати в аеропорт, а аналізу все немає і немає. Тільки коли я на ресепшені пригрозила, що викличу поліцію, оскільки нас незаконно тут утримують, вони роздрукували на якійсь чернетці тест Роми – позитивний. До того ж на листочку не було навіть печатки, звичайна табличка, яку і я можу зробити. Дата стояла 22 лютого, хоча тест брали 21-го. У мене й зараз недовіра до цього документа. Тим більше, що досі в чоловіка немає ніяких симптомів хвороби”,– розповідає Даша.

Подружжя зачинили в номері готелю й заборонили виходити.Три дні вони просиділи без їжі й води, після чого Даша підняла скандал і зажадала хоча б принести пити.

Читайте також  Уряд дозволив роботу ломбардів і кредитних спілок під час карантину

“Вони стали ставити півлітрову пляшку води під двері номера. О 8 ранку я дзвонила їм і просила сніданок. Приблизно до обіду про нас згадували і приносили їжу. Турагент звертався до оператора, нас запевняли, що роблять усе можливе. “Про вас знають!” – повідомляли мені. І тільки на третій день у нас з’явився представник туристичної компанії. Він нас слухав, але нічого вирішити не міг. Я вже стала писати в посольство, тоді мені відповіли. Там, до речі, повідомили, що ніхто з туристичної компанії їм не повідомив про нас”, – продовжує Даша.

Зробити повторний тест відмовилися

Номер у готелі, де “ізолювали” українців, коштував по 300 доларів за добу.Страхова компанія відмовлялася оплачувати суму повністю, відповівши, що може компенсувати максимум по 75 доларів.

Посольство допомогло туристам, і до них повинна була приїхати бригада медиків, щоб зробити повторний тест. “Однак ніхто до нас так і не приїхав.Нам сказали, що повторно тест зроблять із тих зразків, які взяли в Роми чотири дні тому.Я абсолютно не вірю в те, що там взагалі проводили другий тест зі старих матеріалів. Звісно, нам сказали, що і другий тест позитивний”, – каже українка.

Відправили в готель із інфікованими німцями

Незважаючи на те, що в Даші був негативний тест, вона теж повинна була пройти 14-денний карантин, адже перебувала в одному номері з чоловіком. Але її карантин міг початися тільки тоді, коли пару перевезуть до столиці Мале і заселять в окремі, спеціальні готелі.

“Нас забрав автомобіль місцевого міністерства охорони здоров’я. По дорозі ми взяли ще чотирьох німців, у яких був також позитивний тест. Я була шокована: я з негативним тестом їжджу в одному автомобілі з людьми, у яких позитивні ПЛР-тести. Таке враження, що робилося все, щоб я захворіла. І що найцікавіше – мого чоловіка відправили в один готель, я мене разом із німцями – в інший.Чому їхнє міністерство саме так розселило нас – незрозуміло”, – дивується українка.

Читайте також  Лікар розповіла, чи допоможе перемогти Covid-19 карантин "вихідного дня"

За свій готель Даші доводиться платити самій – по 70 доларів на день.За чоловіка почала платити страхова компанія, але пізніше і він буде змушений покривати витрати з власної кишені, адже карантин затягнеться довше ніж на 14 днів.

“Чомусь нас зібралися тримати тут до 9 березня, хоча два тижні закінчуються 6-го. Раніше міністерство охорони здоров’я надало нам інструкцію, в якій чорним по білому було написано, що 9 березня мене відпустять із довідкою, що я пройшла карантин. Але тепер “правила” знову поміняли, і мені доведеться здавати тест, який обійдеться в 100 доларів. Я тільки молюся, щоб із такою організацією карантину мій тест виявився б негативним. Оскільки літак в Україну звідси буде тільки 6 і 10 березня”,– засмучується Даша.

За її словами, хворі німці в її готелі живуть за стінкою, почуваються прекрасно, залишають номер. У ресторані, де їй дозволено снідати, обідати й вечеряти, також харчуються і інші постояльці. І невідомо, які результати тесту в них.

Співробітники готелю зовсім не дотримуються карантину, можуть прийти в номер, принести їжу, дати шоколадку, поговорити.

“Мальдіви цілий рік перебували на карантині, сюди не літали літаки, не було туристів. Але вони звикли жити заможно, при грошах, хоча навколо в них не дуже й чисто. Може, вони в такий спосіб тепер заробляють?” – говорить Даша.

В Україні подружжя чекають діти, які залишилися з бабусею. Вона якраз дуже переживала за Рому й Дашу, коли почула історію про те, як застрягли наші туристи на Занзібарі через літак. Але з Занзібару люди вже повернулися, а Даша з чоловіком досі сидять у незрозумілому готелі на райських островах.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело