Степанов пояснив, кого можуть вакцинувати надлишками

Залишковими дозами вакцини від COVID-19 вакцинуватимуть громадських діячів виключно за умови публічності.

Як передає Укрінформ, про це в розмові з журналістами сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“У нас чітко прописано, хто входить до цього переліку (кого вакцинують залишковими дозами — ред.), що це виключно за умови публічної вакцинації… Є відповідна кількість публічних осіб, які на рівні областей виявили бажання, за умови, наголошую, публічної вакцинації, популяризації. Наприклад, мер міста, який має високу довіру, або народний депутат. З ним зв’язуються, і говорять, що є така можливість”, – сказав Степанов.

Він пояснив, що наприклад, в лікарні, де працює ковід-відділення, після вакцинації медичних працівників, можуть вакцинувати медпрацівників з інших відділень, і у випадку, якщо залишилися дози, вакцинують вже публічних осіб.

Також міністр охорони здоров’я додав, що дав доручення головному державному санітарному лікарю Віктору Ляшко уточнити критерії, за якими відбиратимуть публічних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я дозволило проводити щеплення від COVID-19 невикористаними дозами вакцини, які залишаються після щеплення медичних працівників на першому етапі вакцинальної кампанії. Зокрема, дозволяється з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби.

Вакцину Covishield/AstraZeneca поставляють в Україну в багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

1 березня від COVID-19 вакуцинувався міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Читайте також  Папа Римський у різдвяному вітанні попросив миру для України

2 березня під час робочої поїздки в зону проведення Операції Об’єднаних сил вакциною Covishield, розробки Oxford/AstraZene, вакцинувався Президент Володимир Зеленський.

Також щеплення від COVID-19 зробили очільник НСЗУ Андрій Віленський, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, співачка Руслана, шоумен та телеведучий Олександр Педан, дворазовий чемпіон світу зі стронгмену Сергій Конюшок.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело