Треба буде заплатити за всіх: Для українців підготували нові сюрпризи, що потрібно знати кожному

Страховку треба буде заплатити за всіх, включаючи безробітних. У Кабміні недавно зареєстрували законопроект №9163, згідно з яким застрахованими повинні бути всі.

Оплачувати страховку зобов’яжуть роботодавця, а якщо людина безробітний, за нього заплатять місцеві органи влади. Але не все так просто.

Розмір обов’язкового внеску буде визначати Кабінет міністрів, йдеться в проекті. Але депутати вважають, що це повинно бути не менше 400 грн.

«Українці за свій рахунок фінансують систему охорони здоров’я на 60%, а держава на 40%. В результаті, медична допомога для українців стала катастрофічно недоступною економічно і фізично», – зазначають депутати в пояснювальній записці до проекту.

Виходячи з таких міркувань нардепи пропонують розділити медичні послуги на ті, які покриватиме держава, і ті, які відшкодує страховка.

Страховка, як стверджують депутати, зможе покрити діагностику, лікування, профілактику, реабілітацію та ліки. Перелік послуг буде залежати від договору зі страховою компанією.

Річний внесок за кожну людину буде коштувати приблизно 4783 гривні, або 398,56 гривень щомісячних платежів. Ці внески, як запевняють у Кабміні, зобов’яжуть платити роботодавців. Найбільш вірогідно, що зроблять це за рахунок зарплат. В результаті страхові внески заплатять самі ж українці зі своєї кмшені.

За безробітних повинні будуть платити місцеві органи влади (з отриманих податків). Хто насправді буде за них платити – невідомо, але щось обов’язково придумають.

За словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, медичне страхування повинно стати невід’ємною частиною системи охорони здоров’я України.

Вона впевнена, це сучасна модель оплати послуг лікарень, яка вже діє на первинній ланці медичної допомоги. Національна служба здоров’я (НСЗУ) вже почала перераховувати гроші в медустанови конкретного пацієнта, уклав там декларацію зі своїм лікарем.

Читайте також  В Україні виділили космічну суму на медицину, куди підуть гроші

«З другої половини 2019 Нацслужби здоров’я почне оплачувати, у напрямку від сімейного лікаря, рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця і інші аналізи і діагностичні процедури в будь-якому медзакладі – за вибором пацієнта і безкоштовно для нього», – пояснює Супрун.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -