Заповнюйте каністри: до кінця вересня бензин та дизель дико подорожчають

Заповнюйте каністри: до кінця вересня бензин та дизель дико подорожчають

Яка ціна?

Експерти попереджають автовласників про значне подорожчання бензину

До завершення вересня очікуються подорожчання пального на АЗС, збільшення може скласти близько 2-3 гривні. Причиною є підвищення глобальних цін на нафту, як повідомив у інтерв’ю УНІАН Дмитро Льоушкін, засновник мережі АЗС “Прайм”.

За його словами, гуртові ціни на придбання вже підвищилися, а роздрібні ціни зростуть через 2-3 тижні після появи більш дорогого палива у резервуарах АЗС.

“Після заправки більш дорогоцінним пальним, мережі АЗС не матимуть іншого виходу, окрім як підняти ціни для своїх клієнтів”, – додав Льоушкін.

За його словами, у нас є великий запас палива, яке надходить в Україну через Дунайські порти. Протягом останніх кількох днів, ця нафтова інфраструктура серйозно постраждала в результаті обстрілів. Це призвело до того, що постачальники уникають залишати ресурс в портовій інфраструктурі.

Залізнична мережа також зазнала ударів, і обстріли стали загрозою для цього шляху постачання. Якщо ризики виявляться неприйнятними у порівнянні з можливими прибутками, що є досить ймовірним, трейдери можуть відмовитися від цього методу постачання.

Трубопровідна система постачання палива була зруйнована декілька тижнів тому. На диво, це факт часто ухиляється від уваги, але насправді нафтова інфраструктура важко постраждала за останні два тижні.

За розрахунками, зростання цін на бензин марки А-95 може призвести до того, що через кілька тижнів його середня вартість сягне 55-56 гривень. Якщо таке зростання відбудеться, то наповнення повного бака автомобіля на 45 літрів обійдеться українцям приблизно у 2500 гривень.

Ситуація з паливом в Україні ускладнилася після підвищення влітку податку на додану вартість для палива з 7% до 20%, що призвело до підвищення цін. Крім того, світові ціни на нафту також зросли.

Читайте також  За кожний літр доведеться віддавати на 3-6 гривень більше: АЗС оновили ціни на пальне

На момент останніх даних, нафта марки Brent коштує 91,67 долара за барель. Її ціна зросла на 16 доларів з липня.

З початку липня середня ціна бензину марки А-95 зросла на 8 гривень і становить 53,27 гривень за літр (у порівнянні з 44,85 гривень в кінці червня).

Експерти також передбачають подорожчання палива на 5 гривень до кінця року, але за допомогою маркетингових акцій ще можна зменшити деяке збільшення цін.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело