Може бути дефіцит: деякі продукти незабаром можуть зникнути з полиць у магазинах (ЦІНИ)

Може бути дефіцит: деякі продукти незабаром можуть зникнути з полиць у магазинах (ЦІНИ)

Фермери не певні, що зможуть нормально працювати цієї зими.

За останній тиждень в Україні стрімко зросли відпускні ціни на тепличні овочі. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Головною причиною подорожчання стала досить холодна погода, яка панує на більшій частині території країни, а ще – дорогі енергоресурси.

Наразі криза у вирощуванні тепличних овочів торкнулася практично всіх країн ЄС. Подорожчання енергоносіїв та ускладнення логістики спричинило масову відмову європейських виробників від зимового сезону вирощуючи тепличних овочів. Тепер же аналогічна ситуація склалася і в Україні.

Наприклад, ще на початку цього тижня відпускні ціни на огірки зросли в середньому на 25% і наразі час продаж цієї продукції здійснюється в діапазоні 45-55 грн/кг ($1,23-1,50/кг).

Тепличні томати за тиждень подорожчали у середньому на 29%. Продажі у цьому сегменті на сьогодні ведуться по 40-50 грн/кг ($1,09-1,37/кг).

За словами представників тепличних комбінатів, таке стрімке подорожчання тепличних овочів – це вимушений захід. З приходом холодів багато виробників вже почали обігрівати свої теплиці, а перейти на альтернативні види палива зараз дуже складно. Через це деякі українські стаціонарні тепличні комбінати за прикладом своїх європейських колег також відмовилися від зимового сезону тепличних овочів.

А ще є частина українських виробників, підприємства яких знаходяться на окупованих територіях або були пошкоджені внаслідок активних бойових дій, вони цього сезону теж не зможуть продовжувати працювати.

При цьому, за словами трейдерів, розраховувати на імпорт у сегменті тепличних огірків та томатів теж не доводиться, адже в основних країнах виробника тепличної продукції склалася аналогічна ситуація. На думку ключових гравців ринку, цього сезону в Україні цілком може виникнути дефіцит як тепличних томатів, так і огірків.

Читайте також  Завжди під рукою: продукти, які можуть замінити вам зубну пасту

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело