Готуємося до біди: лікар попередила про епідемії через війну в Україні

В результаті війни в Україні можуть виникнути хвороби, про які в мирний час всі вже забули. Про це розповіла епідеміолог Наталією Виноград.

Ні для кого не секрет, що війна надає на здоров’я людей прямий і опосередкований вплив. Багато лікарів впевнені, що через пережитий стрес українцями, через 5-7 років відбудеться бум серцево-судинних захворювань. А також в результаті війни в Україні можуть виникнути хвороби, про які в мирний час всі вже забули.

Так, епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності” Епідеміологія ” Наталія Виноградова інтерв’ю “НВ”, в якому розповіла, що суспільству потрібно бути готовим до спалаху таких інфекційних хвороб, як холера, туберкульоз, гепатити В і з, воші, правець, черевний тиф, дизентерії і т.д. вся справа в тому, що під час війни активуються всі інфекції, які були притаманні конкретній території раніше

“В Україні зараз відбулося внутрішнє переміщення осіб в місця їх проживання. В результаті довготривалого перебування цих людей в неадекватних гігієнічних умовах в укриттях і підвалах першою постає величезна проблема педикульозу або простою мовою вошей”, – розповіла епідеміолог.

Педикульоз-типова проблема для воєнного часу, і з нею пов’язаний ряд небезпечних інфекційних захворювань, що передаються з цими паразитами. Зокрема, Волинська або траншейна лихоманка і висипний тиф.

Також дуже ймовірна спалах респіраторних інфекцій. В першу чергу мова йде про туберкульоз, оскільки перебування людей тривалий час в укриттях дається в знаки. Також через велику кількість відкритих травм серед цивільних і військових серйозною проблемою можуть стати гепатити B і С.

Крім того, зараз у нас порушена імунопрофілактика і, як наслідок, велика частина населення буде не захищена від раніше контрольованих інфекцій. Багато контакту з землею в окопах і підвалах – це правець, багато тварин, які втратили господарів і ховаються в лісах – це сказ. Через поганий доступ до їжі і порушеного харчового ланцюга ми реально боїмося епідемії кишкового сальмонельозу або черевного тифу, а також дизентерії, – сказала Виноград.

Читайте також  “Ми не можемо вакцинувати дітей”: лікарі б’ють на сполох через вакцину від хвороби, яка може вбити дитину за декілька годин

Епідеміолог висловила стривоженість за ті інфекції, які прийдуть з окупантами звідкись. З невідомих територій, як Бурятія або Інгушетія, можна отримати несподівані для себе варіанти генетично нових збудників звичних недуг або зовсім екзотичні захворювання.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело