Карантин повертається: коли і в яких регіонах посилять обмеження

Найближчими днями Україна повернеться до карантину – за кількістю COVID-хворих регіони виходять із “зеленої зони”. Відповідне рішення можуть ухвалити вже 13 вересня.

Карантин повертається: коли і в яких регіонах посилять обмеження
Водночас є імовірність, що локдаун зачепить не всіх, а тільки тих громадян, які не пройшли вакцинацію. Коли українці знову повернуться до обмежень і які області стануть “червоними” першими – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Яка ситуація з коронавірусом зараз?
COVID-статистика в нашій країні стрімко погіршується – в останні дні кількість нових випадків перевищує дві тисячі. Тільки 3 вересня зафіксували тримісячний рекорд – 2693 нових випадків хвороби. Зростає і кількість інфікованих Дельтою – за даними Міністерства охорони здоров’я, протягом двох тижнів кількість хворих цим штамом виросла в 3,5 раза.

Що каже влада?
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що Україна вже перевищила показники, за якими країна може перейти в “жовту зону”. Глава відомства зазначив, що МОЗ подало клопотання до Кабміну щодо переходу на інший рівень епідемічної небезпеки.

“Цього тижня відбудеться комісія з надзвичайних ситуацій, яка розгляне наше звернення. Найімовірніше, з наступного понеділка, 13 вересня, Україна перейде на “жовтий рівень”, – додав він.

Однак, за словами міністра, підстав для введення “червоного рівня” поки немає в жодному регіоні, тобто про закриття громадського транспорту не йдеться. Згідно з прогнозами відомства, перехід до найжорсткішого рівня карантину може статися в листопаді.

Які обмеження в “жовтій” зоні?
До обмежень “зеленої зони” – обов’язкове носіння маски і дотримання дистанції в 1,5 метра – додаються такі правила:

проведення масових заходів можливе за умови, що на одну людину виділено щонайменше 4 м²;

заповненість кінотеатрів або інших установ культури не може перевищувати 50%;

Читайте також  Татусь такого не очікував! Донька Кондратюка здивувала всіх своєю зрілістю

забороняється відвідування спортзалів, якщо на кожного відвідувача виділено менш ніж 20 м² площі (водночас обмеження щодо часу роботи відсутні);

обмежується проведення планових операцій;

навчальні установи можуть працювати тільки за умови, якщо 80% персоналу вакцинувалися від коронавірусу.

Крім того, головний санітарний лікар Віктор Кузін раніше відзначав, що для щеплених громадян можуть ввести низку привілеїв – зокрема, це стосуватиметься відвідування спортзалів.

“Наприклад, не буде регулюватися кількість людей на 1 м², якщо ми говоримо про функціонування спортивних залів. Такі норми діятимуть для вакцинованих як для обслуговувального персоналу, так і до людей, які відвідують той чи інший заклад”, – сказав він.

У яких регіонах введуть карантин?
Імовірно, перевести в “жовту зону” можуть усю країну одночасно. Однак деяким регіонам загрожують і більш жорсткі обмеження. Зараз найнебезпечніша COVID-ситуація фіксується в таких областях:

Луганській;

Одеській;

Чернівецькій;

Львівській;

Вінницькій.

Експерти Київської школи економіки, які постійно відстежують динаміку захворюваності, також впевнені, що вихід із “зеленої зони” почнеться з 13 вересня. “Чернівецька область демонструє близько 11% коефіцієнта виявлення нових випадків. Це дуже високий показник. Крім того, в Чернівецькій області зараз високий показник завантаженості ковідних ліжок із киснем – близько 40%, а в Луганській – 22%. Але ситуація може продовжувати погіршуватися”, – вважає керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганіченко.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело