Частина українців залишаться без пенсій, – Завальнюк

Частина українців залишаться без пенсій, – Завальнюк

Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про дефіцит Пенсійного фонду України і невтішні прогнози розвитку пенсійної сфери. За її словами, до 2045 року не тільки падатиме розмір пенсій, а й збільшиться кількість людей, які на пенсію «не заробили».

«Дефіцит у Пенсійному фонді збільшується, а Всесвітній банк зробив свої прогнози. Як завжди, радіти нічому. Частина українців залишаться без пенсій. У відкритих джерелах можна прочитати інформацію про те, що доходи Пенсійного фонду України за січень-травень цього року склали 200 мільярдів гривень, а витрати – 211 млрд. Таким чином, дефіцит коштів ПФУ досяг 11 млрд гривень», – розповіла Завальнюк.

За її словами, раніше в пресі і відкритих офіційних джерелах зазначалося, що в загальних доходах Пенсійного фонду власні кошти склали 129 млрд гривень. Крім того, зазначає Завальнюк, з державного бюджету України на фінансування пенсійних та інших запланованих виплат надійшло 71,1 мільярда гривень, а в цьому році на 11 мільйонів пенсіонерів середній розмір виплат зріс на 217 гривень, в той час як мінімальна пенсія – 1 769.

«Що ж виходить? 62% пенсіонерів отримають надбавку в середньому 220 гривень, хтось більше, хтось менше. Але якщо розглядати в цілому це питання, то ситуація по всій країні плачевна. Пенсіонери не в змозі прожити на пенсію навіть після індексації. Збалансувати рівень пенсій і рівень життя складно, адже нікому наповнювати бюджет Пенсійного фонду», – пояснила Завальнюк.

Журналістка зазначила, що молоде покоління відмовляється офіційно працевлаштовуватися через великі податки і недостатньо надійну роботу пенсійної системи. Пенсійна реформа все ще в розробці, тим часом Кабмін піднімає рівень пенсійного віку, додала вона.

Читайте також  У 2017 році українці сплатили понад 15 мільярдів військового збору

«Картина не дуже вражає, адже всім відомо, що на 13 мільйонів працюючих – 11 мільйонів пенсіонерів. Таким чином бюджет Пенсійного фонду в постійних збитках. Всесвітній банк, об’єктивно оцінивши подібну ситуацію, видав свої невтішні прогнози. Якщо Кабмін не візьме на себе зобов’язання розібратися з цією проблемою, то ті 11 мільйонів, які зараз наповнюють пенсійний фонд, можуть залишитися ні з чим», – заявила Завальнюк.

За словами журналістки, через 24 роки в Україні, якщо не поміняти пенсійну систему, лише близько 70% у віці 60 років зможуть отримувати пенсії, а інші через брак стажу залишаться без виплат до 63 або 65 років, в той час як дефіцит Пенсійного фонду України може досягти 22,9 млрд гривень до кінця вже цього року.

«Якщо нічого не змінювати, буде не тільки падати розмір пенсії – до 20% від зарплати до 2045 року, але і збільшуватися число тих, хто не заробив на пенсію – до 30% до 2045 року», – говорить Завальнюк.

Раніше Завальнюк заявила, що боржники за комуналку можуть позбутися житла.

Як повідомляв Знай.ua, Павловський розповів, що в країні йде тенденція на зменшення субсидіантів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело