Чарівне питання в момент дитячої істерики, яке відразу допоможе її зупинити

Чарівне питання в момент дитячої істерики, яке відразу допоможе її зупинити

Як заспокоїти дитину під час емоційного сплеску.

У дітей немає істерик, в них є почуття. Однак багато батьків звикли відносити бурхливі емоції в категорію «істерика», інформує Ukr.Media.

Загальна думка більшості людей така: почуття дітей заведено вважати дрібницями в порівнянні з дорослими проблемами. Та і як можна серйозно ставитися до скандалу дитини через відмову купити іграшку або швиденько зібратися в садок? Насправді кожній людині (нехай навіть і маленькій) прикро спостерігати, як від її емоцій просто відмахуються фразою «А ну припини ридати через всякі нісенітниці». Знецінюючи переживання дитини, ми показуємо її, що зараз вона не має права засмучуватися.

Чотири неправильні батьківські реакції на дитячу істерику

Відомі закордонні експерти в області дитячої психології Адель Фабер і Елейн Мазліш вивели чотири неправильні батьківські реакції на дитячі істерики. На думку фахівців, в складній ситуації переважна частка мам і тат використовує наступні прийоми:

  • небажання вислуховувати дитину — доросла людина відсторонюється від дитячої істерики, відмовляючись звертати увагу на дитину під час її емоційного сплеску;
  • розумні поради — «ти ж розумієш, що не можна забувати свої речі в школі, тому що їх можуть взяти»;
  • заперечення почуттів — “не плач через свою черепашку, це дурниця”;
  • логічні пояснення — “я ж сказала, що у мене немає грошей купити тобі пластівці”.
    Жодна з перерахованих реакцій не зупинить істерику, оскільки в ній батько не пропонує дитині співчуття і увагу.

Що потрібно всім дітям в складний момент? Всього лише батьківське розуміння.

Чарівне питання в момент дитячої істерики

Саме тому американські фахівці пропонують нам розділити і прийняти почуття власних дітей. Наприклад, сказати дитині, що розумієте її злість або образу залежно від ситуації. Але перш за все, присядьте перед дитиною так, щоб ваші очі знаходилися на одному рівні, і задайте її тільки одне питання: “це маленька, середня або велика проблема?”.

Всі психологи сходяться в єдиній думці: щоб дитина заспокоїлася, вона повинна побачити в нас друга. Кого бачать діти в стані істерики прямо перед собою? Швидше за все, дуже злу або розгублену людини, яка кричить у відповідь, загрожує покаранням або відмахується від ситуації. Задавши дитині питання “це маленька, середня або велика проблема?”, ви демонструєте повне розуміння і непомітно «перемикаєте» маленького порушника спокою на обдумування відповіді.

Дочка ридає через зламану ляльку? Попросіть її відповісти на ваше запитання. Швидше за все, це буде маленька проблема. Запропонуйте дочці укласти сьогодні в ліжечко того симпатичного ведмедика або пограти в «лікарню». Якщо завтра їй захочеться надіти на себе штанці, які ви тільки що випрали, нехай це буде середньою проблемою. Оцініть ситуацію разом, а потім запропонуйте дитині вибрати будь-який інший наряд на свій смак.

Як це працює?

Вчіть дітей аналізувати і порівнювати між собою всі тривожні моменти. Не за горами той день, коли дитина навчиться визначати рівень своїх страждань і самостійно шукати інший вихід. А поки що вам вистачить маленької перемоги у вигляді швидкого припинення істерики. У чому полягає секрет чарівних слів? Вони покликані поставити дитину в глухий кут і “перемкнути” її увагу, притупивши рівень негативних емоцій.

Багато психологів говорять про те, що кожну істерику можна розділити на два типи: реальну (коли дитина засмучена по-справжньому і її неможливо швидко заспокоїти) і маніпуляцію (коли при отриманні бажаного сльози на обличчі миттєво висихають). Однак навіть при спробі дитини привернути до себе увагу навмисно, батькам не варто демонструвати зневагу або злість. Покажіть дітям, що поділяєте їхні проблеми, і ситуація покращиться на очах.

Читайте також  Україну накриють затяжні зливи і спека: де розгуляється негода

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело