Запровадження COVID-паспортів: як це працюватиме і чи зможуть українці подорожувати до Європи

Запровадження COVID-паспортів: як це працюватиме і чи зможуть українці подорожувати до Європи

У Європі тривають дискусії про запровадження COVID-паспортів.

Європа для туристів з України поки що залишається недоступною. Українці чекають не лише на вакцинацію, але й на запровадження COVID-паспортів, які мають усе ж такі відкрити європейські кордони.

COVID-паспорти ще розробляють, однак за попередньої інформацією їх видаватимуть після щеплення вакциною, ліцензованою в Європі, а поки це –  BioNTech/Pfizer, Moderna і AstraZeneca. Які перспективи у інших вакцин, зокрема і  ліцензованого AstraZeneca Covishield – поки невідомо.

Дуже довго Європа не могла дійти згоди щодо COVID-паспортів. Туристичні Іспанія, Італія, Греція, Австрія сподіваються на відкриті кордони з сертифікатом про щеплення, а от Німеччина, Франція проти переваг для щеплених, допоки вакцина не є доступною для всіх. Питання нерівності турбує і ВООЗ.

“Якщо ми будемо приймати рішення, що людям можна робити, а чого не можна, куди їм можна ходити, а куди не можна тільки на підставі того, щеплені вони чи ні, в той час, коли вакцина досі не є однаково доступною для всіх”, – сказав виконавчий директор ВООЗ з надзвичайних ситуацій Міхель Райан.

Разом з тим Греція, Кіпр, Іспанія уже готові пускати вакцинованих громадян Великобританії або Ізраїлю. На летовищі Рейк’явіка уже два виходи – для щеплених і ні. В Ізраїлі вже діють зелені паспорти вакцинації і вони позбавляють багатьох обмежень. У Німеччині вакцинованим поки ставлять наліпку в паперовий паспорт, однак COVID-паспорти вже в розробці

“Так, багато людей хочуть повернутися до нормального життя. Щоби знову ходити по магазинах, зустрічатися з друзями. І єдиний шлях повернутися знову до нормального життя – це зробити щеплення”, – сказав керівник вакцинаційних центрів у Берліні Вольфґанґ Каст.

Читайте також  Страшно блюють, всі в прищах і з гарячкою: Європу почала “косити” загадкова дитяча хвороба

Європейський зелений паспорт буде цифровим документом із інформацією про щеплення, ПЛР-тест або історію хвороби на  COVID-19. Такі паспорти можна буде показувати на смартфоні, код можна буде зчитувати і він, можливо, значно полегшить життя європейців.

Поки Європа продовжує жити з суворими обмеженнями. У Німеччині локдаун триває з листопада. І тільки тепер у Берліні відкрилися непродуктові магазини, музеї, галереї, зоопарки – однак потрапити туди можна за попереднім записом. Тобто, щоби сходити в магазин, треба дзвонити або ж онлайн забронювати вікно на годину або дві, і по завершенню цього часу вас попросять магазин покинути.

Нагадаємо, в Євросоюзі затвердили паспорти вакцинації, які дають старт охочим подорожувати. Європа готова впускати до себе тільки за цієї умови. Натомість в Україні вакцинація стартувала тільки минулого тижня. Чиновники твердять – без зриву поставок, вакцини має вистачити усім.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело