Де й коли міняти старі купюри та монети на нові: в НБУ дали чіткі роз’яснення

З 1 жовтня 2020 року в Україні з обігу виводяться монети номіналом у 25 копійок та банкноти 2003 і більш ранніх років випуску. Тепер обміняти їх можна лише у банках, а пізніше — лише у деяких банківських установах.

 

“Ми продовжуємо наводити лад у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів. Головна мета наших рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність та підвищення якості готівки в обігу”, — пояснив доцільність ініціативи заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Обміняти платіжні засоби старого зразка можна в усіх українських банках, але лише до 30 вересня 2021 року включно. Далі упродовж ще двох років будуть приймати у Нацбанку, і відповідно уповноважених банках (ними стали Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ).

“З цієї дати (1 жовтня 202 року – ред.) їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 01 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки”, – заявив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Читайте також  Під час розпалу короновірусу у Тернополі масово звільняються лікарі

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело