Сезон кліщів: у МОЗ розповіли, що робити після укусів комах

У Волинській області після укусу кліща українка заразилася на енцефаліт. Відомо, що перші симптоми у неї стали проявлятися тільки через кілька тижнів.

Про цю історію стало відомо завдяки повідомленню Центру громадського здоров’я в соціальній мережі Facebook.

“39-річна жінка на початку серпня після прогулянки в лісі отримала укус кліща, якого вилучила самостійно. За кілька тижнів у неї з’явилися запаморочення, головний біль, діарея. Температура тіла підвищилася до 38° С. На наступний день жінка звернулася за медичною допомогою, була госпіталізована до інфекційного відділення. За результатами лабораторного дослідження отримано позитивний результат на кліщовий вірусний енцефаліт”, – зазначено в повідомленні.

Стан постраждалої оцінюють як середньої тяжкості, від енцефаліту вона ніколи не вакцинувалася. Кліщовий енцефаліт – гостре інфекційне вірусне захворювання, що характеризується ураженням центральної нервової системи. Хвороба може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летального результату. Основним джерелом збудника інфекції вважається іксодовий кліщ.

Як уберегти себе і своїх близьких?

Медики нагадують, що, збираючись на прогулянку, перш за все потрібно подбати про відповідне вбрання. Найбезпечнішим буде одяг з довгими рукавами світлого кольору, який прилягає до тіла. Для захисту від кліщів потрібно використовувати репелент (акарицид) – спеціальний засіб від паразитів. Він може бути у вигляді аерозолю або мазі. Для правильного ефекту слід дотримуватися вимог інструкції.

На прогулянці необхідно триматися ближче до центру стежки і не заходити в траву – саме там кліщів найбільше. Протягом і після прогулянки потрібно ретельно оглянути себе і близьких, а по поверненню додому перевірити одяг і всю поверхню шкіри. Відчути укус кліща неможливо – він виділяє спеціальну анестезуючу речовину.

Читайте також  На відпочинок до Європи замість сиріт, відправили дітей мажорів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело