Артобстріл та бомбардування: як діяти та куди ховатись у випадку надзвичайної ситуації

Військова агресія з боку РФ може зростати, але у ЗСУ закликали не панікувати і вірити у сили української армії. Надали й поради українцям, що робити у разі артобстрілу чи бомбардування.

У разі артобстрілу чи бомбардування:

На вулиці Якщо ви почули свист снаряда (він схожий більше на шорох), а через 2-3 секунди – вибух, відразу падайте на землю. Те, що ви чуєте сам звук польоту, означає, що снаряд пролетів досить далеко від вас, а ті секунди перед вибухом лише підтвердили достатньо безпечну відстань.
Проте наступний снаряд полетить ближче до вас, тому швидко і уважно озирніться навколо: де можна сховатися надійніше?
Якщо є якийсь виступ (навіть тротуар, бордюр – то поруч з ним), канава чи заглиблення в землі теж підійдуть. Лежати треба, щоб знизити шанс потрапляння осколків. Все це не допоможе, якщо пряме попадання, але знизить шанси на осколкове поранення. Осколки летять вгору і по дотичній. Якщо людина стоїть – більше шансів опинитися у них на шляху.

У міському транспорті/власному авто
Не розраховуйте, що на авто ви зможете швидко втекти від обстрілу: ви ніколи не будете знати, в який бік перенесеться вогонь, і чи не почнеться далі обстріл, скажімо, з мінометів. Крім того, бензобак вашого авто додає небезпечного ризику обгоріти. Тому, негайно зупиняйте машину і швидше шукайте укриття

У випадку, якщо обстріл застав вас у маршрутці, тролейбусі або трамваї – слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку «від будівель і споруд» і залягти на землю. Озирніться і очима пошукайте більш надійне укриття неподалік. Перебігати слід короткими швидкими кидками відразу після наступного вибуху. Не поруч з машиною (автобусом, тролейбусів та ін.)

Читайте також  “Серед жертв молоде подружжя”: Неадекватний чоловік з вікна розстріляв молоду компанію. “Заважали спати”

Якщо будуть бити, то спочатку в машину. Треба вилізти, краще з протилежного від обстрілу боку, і поповзом відійти далі, потім лягти.

У будинку


Якщо в будинку є підвал – спуститися в підвал. Якщо підвалу немає – спуститися на нижні поверхи. Чим нижче, тим краще. Заздалегідь знайти внутрішню кімнату, чим більше бетону навколо, тим краще (знайти несучі стіни), якщо всі кімнати зовнішні – вийти на сходову клітку. Ні в якому разі не знаходитися напроти вікон!
Якщо відомо, з якого боку ведеться обстріл, то вибрати найвіддаленішу кімнату з протилежного боку.
Чим нижче людина перебуває під час попадання снаряда, тим більше шансів, що його не зачепить осколком. Вікна можна обладнати диванними подушками (великими, щільними, але краще мішками з піском), закрити масивними меблями, але не порожніми (набити мішками з піском або речами, але щільно). Це краще, ніж незахищені вікна і скло.

Не підходять для укриття:
під’їзди будь-яких будівель, навіть невеликі прибудовані споруди. Від багатоповерхових / багатоквартирних будинків взагалі слід відбігти хоча б метрів на 30-50;
місця під різною технікою (скажімо, під вантажівкою або під автобусом);
звичайні ЖЕКівські підвали будинків. Вони абсолютно не пристосовані для укриття в час авіанальотів або ракетно-артилерійських обстрілів (йдеться про слабкі перекриття, відсутність запасних виходів, вентиляції тощо).

Можна сховатися в таких місцях:
у спеціально обладнаному бомбосховищі (якщо пощастить). Додаємо посилання на карту бомбосховищ в Києві. Від звичайного ЖЕКівського підвалу відрізняється товстим надійним перекриттям над головою, системою вентиляції і наявністю двох (і більше) виходів на поверхню;
у підземному переході;
в метро (ідеально підходить);
у будь-якій канаві, траншеї або ямі;
в широкій трубі водостоку під дорогою (не варто лізти занадто глибоко, максимум на 3-4 метра);
вздовж високого бордюру або фундаменту;
в каналізаційних люках поряд з вашим будинком, але – ні в якому разі не газова магістраль!;
в ямах-«воронках», які залишилися від попередніх обстрілів або авіанальотів.

Читайте також  Правила, що рятують життя під час ракетних ударів та бомбардувань

Після закінчення обстрілу (бомбардування)
Тепер вся ваша увага має бути сконцентрована собі під ноги! Не піднімайте з землі ніяких незнайомих вам предметів: авіабомба, ракета або снаряд могли бути касетними! Бойові елементи часто розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше, в руках – від найменшого руху або дотику.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело