“Броня від мобілізації пропаде у половини українців із цієї категорії, чоловіки шукають себе у списках”: повістки і ТЦК

“Броня від мобілізації пропаде у половини українців із цієї категорії, чоловіки шукають себе у списках”: повістки і ТЦК

Питання бронювання від мобілізації дуже чутливе і кожна зміна стосовно нього викликає резонанс. Цього разу причиною суспільного збурення стала можлива відміна броні для рятувальників.

Як інформує “Кореспондент”, про те, що працівників ДСНС, які раніше були всі заброньовані від мобілізації, Кабмін може позбавити броні, повідомив на початку червня народний депутат Олексій Гончаренко.

“Ці люди рятують життя після обстрілів, гасять пожежі. Скільки життів вони вже врятували?! Їхня мобілізація – це безглуздя. Хто буде робити їхню роботу? Хто приїде на виклик після чергової атаки РФ по житловому будинку? Хто буде гасити пожежі?” – обурився парламентар у Telegram.

У Кабміні нічого не відповіли стосовно цих закидів. Тим часом на сайті уряду з’явилася петиція з вимогою наданням бронювання від мобілізації усьому особовому складу ДСНС, оперативно-рятувальної служби та інших працівників цивільного захисту. Ця петиція дуже швидко набрала потрібну для розгляду кількість голосів – 25 тисяч.

Про те, що ДСНС-ників не мобілізуватимуть, припустив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в ефірі Радіо Свобода.

“Так як і поліцейські, рятувальники мають бути заброньовані на 100%. І це вже компетенції і відповідальності Кабінету міністрів України… Я думаю, що рятувальники з точки зору законодавчого регулювання і з точки зору завдань, які вони виконують – забезпечують функціонування держави і порятунок людей. Тому я не думаю, що будуть якісь спроби їх мобілізувати”, – зазначив він.

Депутат також додав, що стосовно зняття бронювання з поліцейських та рятувальників у парламенті та в уряді ніяких розмов немає. Однак, сказав він, якщо такі пропозиції будуть, то це питання винесуть на обговорення парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Читайте також  У ДПС хочуть змусити заробітчан платити податки за допомогою розкриття банківської таємниці

“Загальна концепція національної безпеки та оборони охоплює діяльність і забезпечення правопорядку і безпеки громадян України, що забезпечується відповідними службами. Тому я сподіваюся, що Кабінет Міністрів України виважено підійде до цієї проблеми. А ми зі свого боку, на засіданні комітету це питання також піднімемо, якщо будуть якісь сигнали про те, що є наміри зняти бронь з ДСНСиків або з поліцейських”, – запевнив Веніславський. Кожен другий піде на фронт

Незважаючи на збурення суспільства та позиції народних депутатів, у Кабміні вчинили по-своєму. І вже сьогодні Гончаренко повідомив, що уряд ухвалив постанову, яка передбачає бронювання лише половини працівників ДСНС. Окрім рятувальників, обмежено бронювання співробітників Нацполіції, органів прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, судів та органів досудового розслідування.

“Це ганьба! Уряд прийняв постанову, якою передбачає бронювання, зокрема, працівників ДСНС в обсягах не більше 50 відсотків. Як можна було до такого додуматись, я не розумію! Зараз рятувальники ДСНС щодня ризикують життям. Вони рятують людей від наслідків обстрілів російських терористів”, – написав нардеп.

Скоріш за все, у цій історії ще не поставлена крапка. Можливо, народні депутати втрутяться в ситуацію, щоб її змінити.

Нагадаємо, що закон щодо надання відстрочки від мобілізації працівникам ДСНС Верховна Рада ухвалила 8 листопада 2023 року.

Загалом, відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, відстрочку від мобілізації під час воєнного стану можна отримати в таких випадках:

– через стан здоров’я;

– за сімейними обставинами;

– у зв’язку з навчанням або викладанням (науковою діяльністю);

– якщо є бронь;

– за професією.

Згідно з Порядком бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних, затвердженим постановою Кабміну № 76, під час дії воєнного стану отримати дозвіл на бронювання своїх працівників від мобілізації можуть певні категорії установ та організацій. Кожна з цих категорій виконує різні вимоги та подає списки працівників і документи для отримання дозволу.

Читайте також  Мобілізованих буде більше: Міноборони оновило список хвороб, за яким оцінюється придатність до служби

Загалом підприємство може забронювати не більше 50% військовозобов’язаних працівників. Але можливі випадки, коли керівники можуть просити надання бронювання для більшого відсотка працівників, якщо буде обґрунтована важливість кожного додаткового конкретного співробітника для виконання певних завдань.

Кабмін 16 січня цього року змінив порядок бронювання працівників підприємств, які є критично важливими для оборонно-промислового комплексу країни. Було знято обмеження для оборонних підприємств та установ на кількість заброньованих військовозобов’язаних і за будь-якими військово-обліковими спеціальностями. А 20 травня Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості розширило перелік критеріїв для бронювання працівників оборонно-промислового комплексу (ОПК), які дозволяють давати бронь від 50% працівників, незалежно від їхньої спеціальності.

Пізніше, 16 травня народний депутат Олександр Федієнко повідомив, що Кабмін забронював від мобілізації працівників шести компаній, серед яких, зокрема, Glovo, букмекерська контора, рекламна агенція. Депутат закликав змінити критерії для бронювання, щоб від мобілізації звільняли дійсно тих, хто дійсно потрібен для захисту країни в тилу. Через суспільний резонанс Мінекономіки оперативно, того ж дня, скасувало відповідний наказ.

Вчора, 4 червня, уряд автоматично продовжив на три місяці відстрочку від мобілізації працівників, які раніше були заброньовані Міністерством економіки України.

“Внесено зміну до постанови КМУ 07.05.2024 N 516 “Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації”. Передбачено продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобовʼязаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно із постановою КМУ від 27.01.2023 N 76 “Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»щодо бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації на воєнний час”, які не закінчилися на день прийняття постанови КМУ 07.05.2024 N 516, автоматично на три місяці (замість одного місяця, як було передбачено раніше)”, – пояснив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Читайте також  Українські чоловіки повинні знати: шокуючі зміни щодо мобілізації чекають на них за кордоном!

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело