Чоловікам за кордоном надаватимуть консульські послуги по-новому: що змінилося

Чоловікам за кордоном надаватимуть консульські послуги по-новому: що змінилося

Паперові документи, такі як посвідчення про приписку або військовий квиток, будуть діяти “до моменту запуску електронного кабінету призовника”, пояснило МЗС.

Надання консульських послуг для чоловіків призовного віку за кордоном відновлять з 18 травня. Проте зміниться процедура і для отримання послуг знадобиться додатковий документ. Про це повідомило Міністерство закордонних справ.

Після технічної паузи, МЗС оновило алгоритми згідно з новим законом про мобілізацію. Чоловіки віком від 18 до 60 років можуть подавати заяви для отримання консульських послуг з 18 травня. Однак потрібно надати військово-обліковий документ у паперовому або електронному вигляді.

“Таким чином, призовникам потрібно мати посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов’язаним і військовослужбовцям – військовий квиток або тимчасове посвідчення”, – розповіли у МЗС.

Згідно з поясненням МЗС, паперові документи, такі як посвідчення про приписку або військовий квиток, будуть діяти “до моменту запуску електронного кабінету призовника”. Після цього електронний документ можна буде сформувати онлайн у власному електронному кабінеті. Електронний документ відображатиметься в додатку на смартфоні та міститиме перевірені дані з Єдиного державного реєстру призовників.

Для отримання послуг електронний військово-обліковий документ має бути актуальним, тобто сформованим не раніше, ніж за 3 дні до звернення до консульської установи.

У випадку, якщо у людини відсутній паперовий документ, а електронний кабінет ще не запущено, чоловік може стати на тимчасовий консульський облік або оновити свої дані в консульському реєстрі. Потім людина хможе подати заявку на отримання консульської послуги.

У МЗС наголосили, що паперовий чи електронний військово-обліковий документ можна не подавати у трьох випадках:

  • якщо йдеться про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну (т.зв. “білий паспорт”);
  • коли консульська дія вчиняється в інтересах дитини, другий з батьків якої є іноземцем або особою без громадянства;
  • якщо за консульською послугою звертається арештований або позбавлений волі заявник.
Читайте також  “Застосували сльозогінний газ і водомети”: Країну накрили масштабні протести. Підпалюють барикади, громлять зупинки

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело