Адвокат розповів, чи можна відмовитися від повістки, якщо вона “виписана на коліні”

Адвокат розповів, чи можна відмовитися від повістки, якщо вона “виписана на коліні”

Чи законні такі дії працівників військкомату.

В Україні триває війна та загальна мобілізація, і чоловікам вручають повістки всюди: у спортзалах, парках чи торгових центрах. Частіше за все, цей документ заповнюється буквально “на коліні” і на ньому вже є необхідні печатки та підписи.

Багато блогерів та експертів стверджують що видача повістки таким чином незаконна, і дії працівників військкомату потрібно оскаржувати до ДБР, однак це не так.

Про те, чому це не спрацює розповідає адвокат Роман Сімутін.

Фахівець розклав “по поличкам” чи дійсно можна вважати таку повістку підробленою та чи можна її оскаржити до суду чи ДБР.

Стаття 366 Кримінального Кодексу говворить, що підробка – це складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів.

Таким чином, ніяких завідомо неправдивих відомостей працівник ТЦК до повістки не вносить і у його діях не буде складу злочину.

Тобто у ДБР не приймуть заяву про вчинення злочину, адже його не існує.

Так само повістку не можна оскаржити до суду.

“Верховний Суд у своїй постанові від 8 вересня 2022 року зазначив, що повістка не може бути оскаржена в будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення особи про необхідність виконати військовий обов’язок. Тобто повістка до суду не оскаржується”, – пояснює експерт.

Смутін пояснює, що оскаржувати можна постанову за порушення військового обліку, однак не саму “пусту” повістку.

Однак юрист додає, що за ст. 19 Конституції, органи влади повинні діяти у межах і спосіб передбачений законами, а жодним документом не передбачено можливості заповнення повістки не начальником ТЦК, та не уповноваженою на це особою. Тобто у громадянина не виникає обов’язку її отримувати.

Читайте також  Маршрутка збила наречену відомого політика та екс-керівника САП Холодницького (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело