“Це є порушенням Конституції”: омбудсмен про мобілізацію людей з інвалідністю

“Це є порушенням Конституції”: омбудсмен про мобілізацію людей з інвалідністю

Український омбудсмен Дмитро Лубинець розповів, які пункти в урядовому законопроекті про мобілізацію, який Кабмін 14 грудня відправив на доопрацювання, можуть обмежувати права людини. Про це він розповів

 в інтерв’ю “НВ”.

Так, за його словами, прямі порушення Конституції стосуються того, що в запропонованій редакції законопроекту додаються додаткові повноваження ТЦК.

Лубинець зазначає, що ТЦК – це військові підрозділи, а згідно з нормами Конституції України, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений військовий статус.

Якщо у нас всі бачать проблеми щодо діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові”, – підкреслив омбудсмен.

Друге порушення стосується норми про те, що керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатися своїм майном в повному обсязі чи ні.

“Це нонсенс, коли військовий приймає рішення, що хтось не може продати свою квартиру. Для цього, знову ж таки, є відповідні органи виконавчої влади”, – зазначив Лубінець.

Читайте також  Зараз масово полетять повістки всім: Рада терміново змінила закон про мобілізацію

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело