Хто тепер вручатиме повістки: в Україні жорстко змінюють правила служби у ЗСУ

Хто тепер вручатиме повістки: в Україні жорстко змінюють правила служби у ЗСУ


В Україні зміняться правила видачі повісток
Народні депутати готують законопроєкт про зміни до процесу мобілізації. Після погодження пропозицій, зазначених у документі з Головнокомандувачем ЗСУ, нардепка та членкиня комітету з нацбезпеки Мар’яна Безугла у себе на Facebook-сторінці поділилася, що залишається.

Зокрема, є пункт, де зазначено, хто має право вручати повістки в країні. Зокрема, зазначається, хто та де має право вручити чоловікові призовного віку цей документ:

  • Співробітники територіального центру комплектування (ТЦК) під час відвідування військкомату;
  • За місцем проживання громадянина вручають працівники ТЦК, правоохоронці;
  • За місцем роботи представниками ТЦК, співробітниками поліції чи роботодавцем;
  • У громадських місцях як співробітники ТЦК, так і поліціянти.

Тобто необов’язково, щоби співробітники ТЦК були у супроводі поліції й навпаки. При цьому немає у списку представників ЖЕКів та ОСББ, хоча були варіанти, що їм дадуть такі повноваження.

При цьому вручення повісток на вулиці буде цілком законним і якщо документ буде оформлений за всіма правилами, відмовитися від повістки без вагомих причин чоловікам призовного віку не вдасться.

Повістка у військкомат (ТЦК) не може бути видана місцевими державними органами та адміністрацією, але вони зобов’язані активно допомагати мобілізувати населення, а не просто брати участь, як раніше.

Участь Національної поліції України також буде посилена, а права ухилянтів обмежені. Але все це реально лише після того, як законопроєкт буде зареєстрований у Раді та його нардепи підтримають у двох читаннях.

Безугла написала, що це вже фактично готовий документ, і востаннє вона коротко публікує пропозиції, які будуть у законопроєкті перед реєстрацією на сайті парламенту. Очевидно, що голосування вже не відбудеться цього року, оскільки залишається мало часу.

Читайте також  "Одружусь хоч із бабусею": ухилянти від мобілізації тестують новий метод втечі за кордон (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело