Суд дозволив українським водіям не показувати права на блокпості: що робити, якщо лякають штрафом

Суд дозволив українським водіям не показувати права на блокпості: що робити, якщо лякають штрафом

Виявляється, що далеко не всі водії мають показувати посвідчення на блокпостах.

Для всіх наших шанованих читачів, які мають відношення до керування авто, є важлива інформація щодо скандалів на блокпостах під час перевірок документів.

Нещодавно суд ухвалив рішення, згідно з яким поліцейські на блокпості не можуть вимагати від водія надати посвідчення водія. Виходить, що законних підстав на ці дії у копів немає.

Цей документ, як і страховий поліс, перевірялися патрульними на блокпостах як один із заходів контролю, проте суд стверджує, що це суперечить закону.

Виходячи з постанови, зупинка на блокпості передбачає перевірку лише документів, що засвідчують особу, та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Ці вимоги встановлює Постанова Кабміну №1456 від 29.12.2021.

Інші документи, включаючи посвідчення водія, можуть бути витребовані тільки за наявності конкретних підстав, таких як обґрунтована підозра в порушенні ПДР.

І хоча в Україні не діє прецедентне право, такий випадок є орієнтиром для інших органів та інстанцій у питанні тлумачення законодавства. Водії можуть посилатися на це рішення та Постанову КМУ №1456 у разі вимоги пред’явити посвідчення водія при зупинці на блокпості.

Суд також зазначив, що перевірка посвідчення водія на блокпості не відповідає встановленим законом правилам і може розглядатися як незаконне втручання в права громадян.

Читайте також  На кладовищі Івано-Франківщини люди збирають гриби

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело