ВООЗ попереджає про загрозу пандемії лихоманки денге. У чому причина

ВООЗ попереджає про загрозу пандемії лихоманки денге. У чому причина

Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що випадки лихоманки денге можуть досягти майже рекордних максимумів цього року, зокрема через глобальне потепління, яке сприяє розмноженню комарів, які поширюють хворобу.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що станом на 2022 рік кількість зареєстрованих випадків захворювання на лихоманку денге з 2000 року зросла у вісім разів.

З початку 2023 року хвороба вперше за всю історію спостережень була зафіксована у столиці Судану Хартумі, а у червні про сплеск захворюваності повідомили у Європі. Також у середині червня через лихоманку денге надзвичайний стан був оголошений у більшості регіонів Перу.

Раніше, у січні цього року, ВООЗ попередила, що лихоманка денге є тропічним захворюванням, що найбільш швидко поширюється у світі, і являє собою “пандемічну загрозу”.

21 липня фахівець відділу ВООЗ з контролю за занедбаними тропічними захворюваннями Раман Велаюдхан заявив, що близько половини населення світу зараз перебуває в зоні ризику.

За його словами, цього року кількість випадків зараження може зрости ще на 4 мільйони, а найбільш вразливим є американський континент, зокрема Болівія, Парагвай, Перу та Аргентина.

Так Аргентина, зіткнувшись з одним з найгірших спалахів лихоманки денге за останні роки, стерилізує комарів за допомогою радіації, яка змінює їх ДНК, перш ніж випустити їх у дику природу.

Лихоманка денге — гостра інфекційна хвороба, яка схильна до епідемічного поширення та перебігає з гарячкою, інтоксикацією, міалгією, артралгією, екзантемою, лімфаденопатією, лейкопенією.

Джерелом інфекції є хворі люди, мавпи. Резервуаром інфекції є комарі роду Aedes та підроду Stegomyia, можливо і кажани. Гарячка денге поширена більш ніж у 110 країнах. Щорічно у всьому світі реєструється майже 100 мільйонів важких випадків такої лихоманки. Серед симптомів — сильна кровотеча, головний біль, біль у кістках та м’язах та ураження внутрішніх органів.

Читайте також  Просто лежала під ліжком: 4-річний хлопчик вистрілив у свою вагітну маму

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело