Пенсіонери з солідним стажем можуть отримувати доплату: від чого залежить розмір

Пенсіонери з солідним стажем можуть отримувати доплату: від чого залежить розмір

Для нарахування надбавки повинні бути виконані умови

Пенсія розраховується лише за повні місяці роботи, а підвищення пенсії за неповний місяць стажу не буде проводитися.

Розмір основної пенсії може збільшитися, лише у випадку пізнішого виходу на заслужений відпочинок. Про те як нараховується доплата за понаднормовий стаж розповіли в ПФУ.

Умови надбавки за понаднормовий стаж

Підвищення пенсії можливе лише за деяких умов. Наприклад, за повний місяць страхового стажу починаючи від місяця, коли настає пенсійний вік – виплати можуть піднятися на 1% від мінімальної пенсії за віком.

На скільки відсотків збільшиться

Тому, якщо громадянин відстрочив собі вихід на пенсію на 1 рік, то виплати можуть збільшитись на 1%. Відповідно, якщо відстрочка відбулась на 2 роки, підвищення буде становити 2%. Статтею 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 % розміру пенсії, обчисленої відповідно до Закону, але не більш як на 1 % мінімального розміру пенсії за віком (не більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).

Тобто, виплата пенсії за понаднормовий стаж може підвищитись лише у випадку, коли людина пізніше вийде на пенсію. І чим пізніше, тим більшою буде виплата у порівнянні з початковою сумою.

Читайте також  Мінцифри впровадило нову послугу для пенсіонерів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело