“Чоловіків з хворобами призвуть масово, мобілізація зазнала ще радикальніших змін”: цих українців чекає швидкий медогляд

“Чоловіків з хворобами призвуть масово, мобілізація зазнала ще радикальніших змін”: цих українців чекає швидкий медогляд

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року, всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і будь-хто з них може бути залучені до захисту країни. Захист країни ― обов’язок кожного громадянина, передбачений статтею 17 Конституції, а держава повинна гарантувати їм та їх родинам соцзахист та гідне забезпечення. Важливе правило мобілізації ― призиваються особи, визнані придатними до служби військово-лікарською комісією.

Як інформує “НВ“, загальна мобілізація в Україні проводиться територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки шляхом оповіщення військовозобов’язаних, перевірки даних і наявності відстрочки та визначення придатності до служби на ВЛК. З 2022 року в Україні модернізують процеси, щоб відійти від радянської бюрократії та зробити все швидким і зручним. Враховуючи, що ВЛК проходять також військові, які мають поранення, процес намагаються цифровізувати, норми привести до відповідності із рівнем країн Європи і НАТО.

Процес проходження ВЛК був прискорений за рахунок електронних реєстрів, запису та створення комісій не тільки при ТЦК, а й при госпіталях та цивільних лікувальних закладах. Дві останні зміни до роботи і проходження ВЛК ― це зміна статей Наказу МО № 402 про хвороби, які означають придатність або непридатність, терміни дійсності постанов ВКЛ, уточнення щодо обмеженої придатності та проходження військовим, та встановлення термінів для проходження ВЛК для лікарів, що входять в комісію.

В Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що планують скоротити терміни проходження ВЛК при ТЦК. Спільно з Нацслужбою здоров’я оновлено специфікації та умови закупівель медичних послуг за пакетом Медичний огляд осіб, який організовується ТЦК.

Читайте також  Цим чоловікам повернуть відстрочку від мобілізації

Зміни передбачають скорочення строків проведення ВЛК і встановлення граничних строків проведення досліджень і медоглядів військовозобов’язаних, через використанням лікарями з ВЛК електронного запису та електронних документів а саме:

проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби — не більше як 4 робочі дні;

проведення лабораторних досліджень — не більш як 3 робочі дні;

проведення інструментальних досліджень — не більш як 3 робочі дні.

Цих правил та строків повинні дотримуватися Голови обласних військових адміністрацій, керівники ТЦК й працівники закладів охорони здоров’я.

В Наказі № 402 є таблиці та пояснення щодо хвороб, стадій та стану здоров’я. Якщо людина має хронічне захворювання, тривалий час хворіє, знає свій діагноз та ступінь хвороби, вона може звірятися із Розкладом хвороб, проте це не означає, що рішення ВЛК буде таким же ― лікарі направляють чоловіків на обстеження і висновок виносять за його результатами. Вивчення Розкладу хвороб та пояснення до нього може дати більше розуміння, як таке рішення виноситься.

Хвороби за тяжкістю і стадіями розбиваються на пункт а), б), в) г), ґ), д), крім того, Розклад розбитий на кілька граф, які стосуються мирного часу, офіцерів запасу, курсантів чи особливого (воєнного) стану.

Якщо ВЛК приймала постанову про непридатність до військової служби в мирний час, то це не означає непридатність у воєнний час.

Так, придатні або обмежено придатні є всі військовозобов’язані, військові та резервісти, хвороби яких співвідносять в таблиці до пункту в) і нижче третьої графи. Пункт б) означає, що придатність чи обмежена придатність визначається індивідуально. Пункт а) означає непридатність та виключення з військового обліку.

Із цієї системи є виключення ― деякі статті та пункти, які до 25 серпня 2023 року означали непридатність до військової служби, тепер означають придатність. Це:

Читайте також  Авто розлетілось на шматки: молодий українець загинув жахливою смертю у Польщі (фото)

2-в ― клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в ― вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в ― безсимптомний ВІЛ;

13-в ― хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в ― легкі короткочасні хворобливі прояви розладів психіки;

17-в ― невротичні, пов’язані зі стресом та соматоформні розлади (фобії, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткострокових проявах;

21-в ― повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи;

22-в ― епізодичні та пароксизмальні розлади.

Стан здоров’я визначають лікарі, які проводять ВЛК та розглядають дообстеження особи.

Заборонена мобілізація ― які хвороби означають

Мобілізація заборонена тільки у випадку, якщо під час проходження ВЛК, лікарі визначили, що в особи є хвороба за певною статтею чи статтями, яка є на стадії, визначеній в Розкладі хвороб пунктом а). Комісія має право приймати індивідуальні рішення щодо стану здоров’я відповідно до обстежень та кількості хвороб у людини і особливо це стосується пунктів б). Проте, Наказ передбачає список хвороб, які означають непридатність та виключення з обліку. Це такі стани:

  • активний прогресуючий туберкульоз з розпадом легеневої тканини;
  • важкі форми вірусних гепатитів;
  • ВІЛ-хвороба, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо;
  • деякі онкологічні хвороби не на стадії ремісії;
  • первинні (вторинні) за наявності віддалених метастазів і неможливості радикального хірургічного лікування новоутворення;
  • важкі стадії та прогресуючі захворювання крові та кровотворних органів зі значники порушеннями;
  • форми серцево-судинних порушень, які не піддаються лікуванню зі значними порушеннями функцій, виразками;
  • важкі розлади харчування, обміну речовин та порушення ендокринної системи, важні стадії діабету, хвороби ендокринної залози, які потребують великих щоденних доз ліків;
  • різко виражені стійкі розлади психіки й поведінки;
  • останні стадії та тяжкі форми неврологічних хвороб;
  • сліпота, тяжкі захворювання сітківки, рогівки ока, виражені анатомічні зміни;
  • глухота, яка не піддається корекції, деякі захворювання вуха;
  • стійкі, значно виражені порушення в роботі носоглотки із хронічними хворобами, які не піддаються лікуванню;
  • різко виражені, важкі порушення системи травлення, тяжкі форми виразки, стравохід Барретта, цироз, важкі стани панкреатитів, які не піддаються лікуванню;
  • важка деформація та хвороби кістково-м’язової системи та сполучної тканини, відсутність кінцівок;
  • вади розвитку, деформації й хромосомні порушення;
  • наслідки отруєння, інфекційних, паразитарних хвороб, які не піддаються лікуванню.
Читайте також  У Міноборони розповіли, чи буде в Україні оголошена нова хвиля мобілізації

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело