60 грн за літр: у Раді попередили водіїв про дикі ціни на пальне

60 грн за літр: у Раді попередили водіїв про дикі ціни на пальне

Що буде із цінами?
Аналітики спрогнозували, на скільки може подорожчати бензин
З 1 липня повернулося довоєнне оподаткування ринку палива. За місяць ціни суттєво зросли, але це ще не межа. Аналітики дали прогноз, на скільки ще можуть зрости ціни, повідомляється у Telegram-каналі Ніни Южаніної.

Роздрібні ціни на бензин в Україні можуть зрости до 60 грн. за літр, а на дизельне пальне — до 55 грн. При цьому за місяць після повернення податків бензин подорожчав до 4 грн за літр, а дизпаливо трохи більше, ніж на 4 грн.

Южаніна зазначає, що липень у плані формування цін на ринку пройшов досить спокійно завдяки значним запасам, сформованим на АЗС у травні та червні.

Але нове паливо починає замінювати старі обсяги із низькою собівартістю. За прогнозом, до середини серпня цей процес має завершитися.

Також на вартість палива вплине зростання цін на світовому ринку, а також складна ситуація, яка склалася на півдні України після обстрілу ворогом українських портів. Вказується, що обстріли портів окупантами вплинуть на доставлення палива в країну танкерами морем.

Южаніна зазначає, що ще у вересні 2022 року був прийнятий закон 2618. Тоді вже було вирішено, що з липня 2023 року країна повертає стандартну ставку ПДВ у 20% замість попередньої ставки 7%. Також підвищення акцизів на такому рівні:

  • Бензин – 213,5;
  • дизель – 139,5;
  • Скраплений газ – 52;
  • Біодизель – 106;
  • Альтернативне паливо – 162 євро за 1000 літрів.

Южаніна зазначає, що ще 31 липня на вивісках деяких АЗС вже була вказана ціна на бензин 59 грн за літр.

Читайте також  Українські заправки різко піднімуть ціну на паливо

Вона зазначає, що подорожчання пального призведе до подорожчання популярних товарів. Вона зазначила, що українців вже попереджають, щоб вони були готові до відключень електроенергії взимку. Це створить українцям дедалі більше проблем. Вартість заправки генераторів стане непосильною для багатьох.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело