Чи можуть співробітники ТЦК затримувати на вулицях та везти до військкомату: відповідь юристів

Чи можуть співробітники ТЦК затримувати на вулицях та везти до військкомату: відповідь юристів

В Україні продовжили військовий стан та мобілізацію разом із ним. Часто українці повідомляють, що представники ТЦК насильно затримують чоловіків на вулицях і везуть у військкомат.

Чи мають вони на це право розповіли юристи Ірина та Владислав Леонов.

Чи законні дії представників ТЦК на вулицях

Правозахисники пояснили, що представники ТЦК та СП не можуть затримувати, сідати в автомобіль та примусово перевозити чоловіків у територіальні центри мобілізації та соціальної підтримки при первинній видачі повістки. Це не в їхніх повноваженнях.

Але є винятки. Представники ТЦК можуть везти у військкомат, коли чоловік неодноразово не з’являється по повістці, і ТЦК подає спеціальне повідомлення до органів національної поліції. На підставі цього поліція може затримати та доставити людину до ТЦК.

Отже, чинним законодавством не передбачено можливості співробітникам ТЦК або будь-яким іншим особам після вручення повістки примусово відвозити до центрів комплектування або якимось іншим способом супроводжувати чоловіка у ТЦК.

Які повноваження ТЦК
Усі повноваження співробітників ТЦК завершуються для того, щоб вручити повістку. Якщо представники ТЦК при врученні повістки (якщо це було перше вручення і чоловік раніше не отримував та не ігнорував виклики) роблять неправомірні примусові дії щодо військовозобов’язаного, то потрібно викликати поліцію на місце, де відбуваються ці дії, та дзвонити ДБР (Державне бюро розслідувань).

Якою має бути законна повістка

  • назва “Повістка”
  • ПІБ військовозобов’язаного
  • адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного
  • номер повістки
  • номер та дата розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов’язаного
  • дата, час та адреса ТЦК та СП для явки військовозобов’язаного
  • найменування посади керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради
  • підпис людини, яка видала повістку
  • дата видачі повістки
  • мокра печатка
Читайте також  Розкрито схеми із заробляння грошей на гуманітарці в Україні

Якщо ці обов’язкові реквізити повістки не дотримані, ви повинні повідомити про це уповноважених осіб та маєте повне право відмовитися від її отримання.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело