Чому у дитини немає інтересу до читання і що при цьому робити?

Поради, які обов’язково знадобляться батькам.

Читання – важливий навик, який потрібно прищеплювати з дитинства. Але як бути, якщо дитина читати категорично не бажає і відмовляється? Для початку потрібно з’ясувати можливі причини, а потім почати діяти обдумано і грамотно.

З яких причин у дитини виникає небажання читати?

Чому дитина не хоче читати? Насправді з такою проблемою стикається багато батьків. Але із-за чого одні діти із задоволенням проводять час за книгами, а інші не звертають на них уваги і протестують проти такого корисного і потрібного заняття? Причини можуть бути різними.

В якому ж віці починати навчати дитину читати? Точної цифри не назве жоден дитячий психолог або педагог, адже все суто індивідуально. Але робити перші спроби можна з п’яти років. По-перше, в такому віці дитина активно пізнає світ і швидше освоює нові навички. По-друге, малюк більше посидющий і уважний, здатний концентруватися. По-третє, дитина вже цілком зможе запам’ятовувати звуки і букви, складати склади і слова.

Але якщо малюк допитливий і обдарований, то він може проявляти інтерес до книг раніше п’ятирічного віку. І тоді всіляко заохочуйте його прагнення: купуйте цікаві ілюстровані твори для дітей, займайтеся разом, особливо коли дитина сама цього бажає.

Як прищеплювати любов до читання?

Що робити, щоб дитина полюбила читати, і таке заняття приносило її задоволення? Батькам знадобляться наступні поради:

Читайте разом. Показуйте, що ви підтримуєте свою дитину в її починаннях, захоплюєтеся процесом. Поступово такі заняття ввійдуть у звичку, і чадо може почати виявляти бажання читати самостійно.
Показуйте особистий приклад. Замість проведення часу з телефоном або біля телевізора вибирайте читання. Бачачи, що мама і тато часто беруть книги, малюк теж захоче їх наслідувати, зрозумівши, що це дійсно цікаве.
Відкрийте дитині вільний доступ до книг, щоб вона мала змогу читати, коли захоче, а також самостійно обирати літературу.
Якщо дитина маленька, пропонуйте її ілюстровані, доповнені картинками та яскраві книжки: їх набагато цікавіше і приємніше читати (малюки не вміють створювати візуальні образи на основі одержуваної інформації).
З раннього дитинства читайте дитині на ніч, щоб вона була знайома з книгами і розуміла, що вони займають певне місце в житті.
Уважніше ставтеся до вибору книжок. Купуйте твори, які будуть цікаві дитині. Цікавтеся її захопленнями і перевагами: мрійнику сподобаються казки, прагматику – повчальні розповіді, а допитливій дитині – енциклопедії. А ще краще разом з донькою або сином відправитися в книжковий магазин і дозволити зробити вибір самостійно.
Якщо поки чадо читає з труднощами, допоможіть йому остаточно сформувати або закріпити навички. Спробуйте зрозуміти помилки або змінити методику навчання: можливо, інший спосіб буде більш зрозумілим і простим.
Вчіть дитину вникати в тексти і розуміти прочитане. Не примушуйте читати швидко (думка або сюжет не може зафіксуватися за короткий час і при прагненні якомога швидше закінчити заняття). Просіть юного читача переказувати те, що він прочитав. Разом обговорюйте одержувану інформацію з книг.
Не перетворюйте читання в рутину і обов’язкове заняття. Не тисніть на дитину і не змушуйте її читати. Нехай вона бере книгу тоді, коли вважає за потрібне, чи бажає. Прагнення повинне бути добровільним.
Не квапте події! Якщо дитина маленька, не чекайте від неї шаленого бажання читати: ймовірно, воно прийде пізніше.
Підігрівайте інтерес до книг. Частіше розмовляйте про прочитане, обговорюйте новинки літератури, разом ходіть в книжкові магазини.
Не перевантажуйте дитину, не займайте весь її вільний час! Не забирайте у неї дитинство і не прагніть отримати вундеркінда. Якщо дитина буде не обмеженою у виборі занять і бадьорою, вона, швидше за все, сама проявить інтерес до читання.
Почніть влаштовувати сімейні вечори читання, відкрийте читацький клуб, організуйте вдома бібліотеку. Тоді читання стане частиною життя, і дитина зрозуміє, що це зовсім не складно, а цікаво, пізнавально і захоплююче.
Якщо поки дитина не любить читати, можливо, її час ще не настав. Але допомогти освоїти навик і полюбити книги можуть батьки. І вони повинні діяти виважено і обережно.

Читайте також  Астролог шокувала прогнозом на найближчі дні через затемнення: чого побоюватися

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -