З 1 жовтня ці жінки мають стати на військовий облік: названо професії українок, яких відправлять у військкомат

З 1 жовтня ці жінки мають стати на військовий облік: названо професії українок, яких відправлять у військкомат

З 1 жовтня деякі категорії жінок мають стати на військовий облік. Адвокат Володимир Крекотень пояснив, для кого процедура стане обов’язковою.

Як інформує “biz.today.ua”, всі чоловіки з 18-річного віку мають перебувати на військовому обліку. Щодо жінок, до них такі вимоги не пред’являються. Правозахисник пояснив, що з другого місяця осені на обліку мають стояти жінки-медики та фармацевти. Українки з іншими спеціальностями, спорідненими з військово-обліковими, можуть ставати на військовий облік за бажанням.

Володимир Крекотень підкреслив, що наразі всі жінки, незалежно від наявності статусу військовозобов’язаного, професії та перебування на військовому обліку, можуть виїхати за кордон. Права українок забезпечує чинне законодавство. Проте юрист не виключає, що ситуація може змінитись.

“З огляду на всю диджилізацію військового обліку, яка зараз дуже активно впроваджується, певні заборони можуть виникнути і для жінок, які перебувають на військовому обліку. Але це поки що лише припущення”, – зазначив експерт.

За правилами військового обліку, військовозобов’язані, призовники, резервісти повинні значитися на військовому обліку:

за місцем навчання чи роботи;

за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання;

у разі виїзду за межі України більш ніж на три місяці.

Таким чином громадяни, які перебувають за кордоном довше трьох місяців, повинні стати на військовий облік у закордонних дипломатичних установах України за місцем консульського обліку. Проте ніхто не має права змушувати їх повернутись додому.

Про зміну своїх особистих даних слід повідомляти у територіальні центри комплектації та соціальної підтримки (колишні військкомати). За перше порушення вимог передбачено штраф у розмірі від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів. За повторне порушення потрібно буде заплатити від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів.

Читайте також  Побила і прикувала до ліжка. Жінка жорстоко познущалася над 11-річною донечкою. Рятували всі сусіди

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело