“Третя платіжка” за газ: звідки вона взялася і за що саме треба платити

“Третя платіжка” за газ: звідки вона взялася і за що саме треба платити

Вже три роки українським споживачам “блакитного палива” регулярно приносять дві платіжки – за сам, власне, газ та доставку до будинку, але іноді приходить й третій “папірець”.

Ресурс “ГазПравда” пояснює

, що саме входить у третю платіжку за газ.

У третій “квитанції” нараховується плата за техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Воно здійснюється лише, коли мешканці самі укладають договори на огляд мереж.

Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевірити наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та відновлюють його, якщо необхідно.

У багатоквартирних будинках до початку та після закінчення опалювального сезону здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання. У приватних будинках така опція здійснюється раз на рік.

Один раз на 3 роки, в міжопалювальний період, у багатоповерхівках випробовують на щільність під певним тиском ділянки газопроводів. У приватних будинках та квартирах такі випробування здійснюються лише коли ппротяжність внутрішнього газопроводу становить більше 5 м.

Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила. Також не рідше одного разу на рік здійснюється ТО газового обладнання та перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

Варто зазначити, що тарифи на цю послугу не встановлені, але НКРЕКП щороку встановлює для операторів ГРМ граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг з ТО ВБСГ у багатоквартирних будинках.

Читайте також  Газові борги українців можуть продати колекторам: чим загрожує та що потрібно знати кожному

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело