Готуйтеся до сюрпризів: на скільки зростуть суми у платіжках за комунальні послуги

Готуйтеся до сюрпризів: на скільки зростуть суми у платіжках за комунальні послуги

Потрібно вже зараз починати збирати гроші на оплату комунальних послуг.

Тарифи на воду для побутових споживачів спочатку планувалися підвищити з 1 липня, проте нові тарифи були тимчасово відкладені.

Заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук повідомив, що після військових дій тарифи на водопостачання та водовідведення мали збільшитися як мінімум у два рази.

Ярослав Рабошук вважає, що скасування підвищення тарифів на воду було помилкою. Він пояснює це тим, що влада не хотіла брати на себе відповідальність після зростання цін на електроенергію, а також підвищення тарифів на холодну воду призвело б до потреби виплати житлових субсидій для громадян.

Поточні тарифи на воду в Україні не покривають реальних витрат водоканалів. У разі відмови від підвищення тарифів водоканали будуть змушені вводити розклади водопостачання.

“За найгіршим сценарієм – постачальники електроенергії можуть почати відключати водоканали через заборгованість за електроенергію”, – додав Ярослав Рабошук.

У зв’язку з цим тарифи на воду не зміняться з 1 серпня. Побутові споживачі платитимуть за колишніми тарифами.

Нагадаємо, що з 1 липня 2023 року тарифи на воду мали підвищитися в середньому на 32% для 34 водоканалів. У Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), оцінили, що сума платежів за водоспоживання могла зрости на 62 грн/міс (з урахуванням ПДВ) для сімей домогосподарств (2-3 особи). Однак після втручання Володимира Зеленського НКРЕКУ відмінила своє рішення.

Таким чином тарифи на воду для побутових споживачів в Україні залишаться без змін до серпня. Втім, ця ситуація все ще вимагає подальшого обговорення та ухвалення остаточних рішень на користь комунальних послуг та громадян країни.

Читайте також  Додатковий перерахунок виплат: Українським пенсіонерам підготували сюрприз.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело