Українцям пообіцяли новий офіційний курс долара: з’явилося важливе попередження НБУ

Українцям пообіцяли новий офіційний курс долара: з’явилося важливе попередження НБУ

У НБУ розповіли про рішення щодо стабілізації постраждалої економіки країни

Нацбанк України розглядає можливість дозволити іноземним акціонерам репатріювати дивіденди за 2023 рік у рамках заходів щодо залучення інвестицій у постраждалу від війни економіку. Подробиці розповідає Bloomberg.

План репатріації може стати одним із перших заходів, які НБУ вживе на шляху до послаблення контролю за рухом капіталу та повернення до політики, яка існувала до вторгнення Росії. Про це заявили у спільному інтерв’ю заступники грави Юрій Гелетій та Сергій Ніколайчук.

У публікації йдеться про стратегію Нацбанку щодо послаблення контролю за рухом капіталу, яка передбачає три основні напрямки дій. Вони мають послабити валютні обмеження, перейти до гнучкішого обмінного курсу гривні та повернутися до монетарної політики, спрямованої на інфляцію.

За словами Гелетія та Ніколайчука, перші кроки щодо ослаблення обмежень можуть також включати збільшення кількості іноземної валюти, яку приватні особи можуть купувати за гривню. Багато людей використовують цю практику для захисту заощаджень від інфляції та невизначеності. Проте підприємства, а чи не домашні господарства, залишаться у центрі уваги ослаблення контролю над рухом капіталу.

Ніколайчук зазначив: “Держава і бізнес в якійсь мірі пріоритетніші за домогосподарства, якщо ми говоримо про те, що ми слідуємо дорожній карті валютної лібералізації, але при цьому враховуємо наслідки тих чи інших кроків. Ми вважаємо, що, якщо ми зможемо створити нормальні умови для бізнесу, щоб відновити інвестиційні та кредитні можливості, компанії на користь людям”.

Він додав, що при переході на гнучкіший обмінний курс на ринку продовжать продавати велику кількість іноземної валюти, але буде реагування на зміни ринкових сил. Якщо буде більший попит на іноземну валюту, це призведе до невеликого знецінення і навпаки.

Читайте також  Італія дасть Україні мільйон євро гуманітарної допомоги

Заступник голови НБУ резюмував, що якщо буде нижчий попит у порівнянні з оцінками в якісь дні чи тижні, це буде сигналом до невеликого зміцнення гривні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело