Пенсія йде за стажем. Як розрахувати свій пенсійний вік в Україні

Вихід на пенсію в Україні залежить не тільки від віку, але і від кількості страхового стажу. Таким стажем вважаються роки, у які сам українець або його роботодавець робили відрахування в Пенсійний фонд. Чим менше стажу – тим довше доведеться чекати на заслужений відпочинок.

Пенсія в Україні
Відповідно, щоб дізнатися свій вік виходу на пенсію, потрібно зрозуміти, скільки років ви ще плануєте офіційно працювати. Адже за неформальне працевлаштування страховий стаж не нараховується.

Вимоги закону до стажу в 2021 році такі:

Вийти на пенсію в 60 років зможуть ті, хто накопичив 28 років стажу і більше.

Пенсія в 63 роки призначається тим, у кого є 18-27 років стажу.

Щоб вийти на пенсію в 65 років, знадобиться 15-17 років стажу.

При цьому ті, хто отримав менше 15 років стажу, зовсім не зможуть претендувати на пенсію – замість цього їм виплатять соціальну допомогу в розмірі прожиткового мінімуму.

Також у деяких жінок залишилися “пільги”: українки 1961 року народження і старше можуть вийти на пенсію раніше 60 років. Але для них теж діють вимоги до стажу (28 років у 2021 році). Так, в 55 років вийти на пенсію можуть ті жінки, які народилися раніше 30 вересня 1956 року.

Що робити при нестачі стажу?
Тут є два варіанти:

докупити стаж;

зробити добровільний внесок до Пенсійного фонду.

Вартість додаткового місяця стажу розраховується за формулою і залежить від мінімальної зарплати. Від цього показника потрібно вирахувати 22% і примножить на два. Таким чином:

до 1 грудня 2021 року місяць стажу буде коштувати 2 640 грн, рік – 31 680 грн.

після 1 грудня 2021 року місяць стажу обійдеться в 2 860 грн, рік – в 34: 320 грн.

Читайте також  Лист Президенту: Що Ви Знаєте Про Життя На 1452 Гривні В Місяць?

Варіант з добровільним внеском передбачає щомісячну сплату внеску – 22% від мінімальної зарплати (по суті, це ставка ЄСВ для мінімалки). Наразі це 1320 грн, з 1 грудня буде 1430 грн.

Другий варіант більше стане в нагоді тим, хто ще молодий, але отримує “зарплату в конверті”, і при цьому все одно хоче заслужити державну пенсію. А ось доплатити за стаж вигідніше тим, хто скоро досягне пенсійного віку, а стажу для виходу на пенсію не вистачає.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело