“Чи шокує долар різким стрибком вже наступного тижня?”: експерти сказали, чого чекати в обмінниках простим українцям

“Чи шокує долар різким стрибком вже наступного тижня?”: експерти сказали, чого чекати в обмінниках простим українцям

Наступного тижня, з 10 по 16 липня, глобальних змін на готівковому валютному ринку не передбачається, адже будуть збережені основні тенденції 2 останніх тижнів: курсові “межі” ринкових коливань залишаться на рівні 37-38 грн/дол. та 40-41,5 грн/євро, курс долара коливатиметься в районі 37 грн/дол., час від часу ситуативно опускаючись нижче 37 грн/дол.

Як інформує “УНІАН”, про це розповів начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий, зазначивши, що різниця між покупкою і продажем валюти буде цілком притомною для “воєнного” ринку: до 0,25-0,25 грн, а амплітуда щоденних коливань не перевищить 0,3 грн.

“З другої половини липня на готівковому ринку може дещо “загостритися” тенденція до поступового наближення курсу до офіційного. Після заяв НБУ про можливе зниження облікової ставки на 1-2 в. п. протягом липня чи вересня (а це свідчить про економічно обґрунтовану “міцну” гривню), готівковий ринок може відреагувати щонайменше зміною “кордонів” щоденних коливань до 36,7-37,7 грн/дол. та 40-41 грн/євро”, – сказав експерт.

Лєсовий відзначив ще один важливий момент: регулятор запускає програму з поступової лібералізації валютного ринку, що також свідчить про впевненість НБУ в міцності гривні. Таким чином, міжкурсова різниця стане рекордно мінімальною і не перевищить 0,5-1%.

За його словами, протягом тижня валютний ринок формуватимуть кілька вагомих чинників, серед яких найголовнішими є подальша політика НБУ з популяризації гривні, ефективні дії регулятора зі збереження балансу між попитом і пропозицією, зовнішньоекономічна діяльність (обсяг і потенціал експорту) та поступовий розвиток економіки країни.

Крім цього, впливатимуть на валютний курс і системні надходження міжнародної фінансової допомоги.

Читайте також  Мені потрібні були лишень гроші. От і розігрувала шалено закохану. А тепер коханців по курортах шукаю

“Окрему увагу варто зосередити саме на експорті, адже НБУ завчасно попередив, що припинення 18 липня дії “зернової угоди”, а також блокування країною-агресором українських портів чинитиме неабиякий тиск на валютний ринок. Через порти експортується продукція АПК, що складає понад 50% від всього обсягу експортованих товарів та продукції. Звісно, що поки зарано робити якісь ґрунтовні прогнози, як блокування експорту позначиться на готівковому ринку валют”, – сказав експерт.

Він додав, що певні зміни можуть стати помітними не раніше, ніж за 1-1,5 місяці, адже перемовини про продовження дії “зернової угоди” скоріше за все триватимуть і після її формального завершення. Крім того, щоб не залежати від країни-агресора, триває розробка альтернативних шляхів для експорту агропродукції.

Ще одним непрямим чинником, що впливатиме передусім на настрої громадян, на їхню поведінку на готівковому ринку, варто вважати успішні дії ЗСУ зі звільнення України від загарбників та поступового наближення перемоги у війні.

“Отже, протягом наступного тижня ситуація на готівковому ринку валют буде майже тотожною до тижня попереднього. Проте вже з другої половини липня цілком можливе поновлення “курсових рухів” в бік офіційного: різниця між курсами стане мінімальною”, – резюмував Лєсовий.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело