“Шокуючий прогноз”: стало відомо, коли в Україні відновлять пасажирські авіарейси

“Шокуючий прогноз”: стало відомо, коли в Україні відновлять пасажирські авіарейси

Навіть після закінчення війни відновити пасажирські авіарейси в Україні навряд чи одразу вдасться. Найімовірніше перший пасажирський літак у небі над нашою країною можна буде побачити не раніше 2029 року.

Як інформує “bis.today.ua”, такий, не надто оптимістичний для українців, прогноз дають у весняному звіті Європейської організації з безпеки повітряної навігації.

Окрім українського неба, буде також закрито для цивільних рейсів повітряний простір над Молдовою, Білоруссю та Росією.

“Жодного повернення до “нормальних” маршрутів (до закриття повітряного простору України та Росії) до кінця семирічного горизонту не очікується”, – зазначають у прогнозі.

При цьому на скорочення авіаперельотів у Європі вплинула не лише війна в Україні, а й пандемія коронавірусу, яка різко обрушила авіагалузь ще на початку 2020 року. Тому європейська цивільна авіація досі не може відновитися після цих двох великих потрясінь. Згідно з прогнозом, відновити авіаційний трафік у Європі на рівні 2019 року вдасться хіба що лише до 2025 року.

При цьому влітку 2022 року європейська авіаційна галузь продемонструвала хороші результати, що дає змогу сподіватися, що справи йдуть на лад. Експерти зазначають, що позитивну роль у відновленні пасажирських авіаперевезень відіграло відкриття повітряного простору Китаю, який став доступним для іноземних літаків із середини січня цього року.

Стало відомо, коли в Україні відновлять пасажирські авіарейси

Водночас, є ціла низка негативних факторів, які не дозволяють авіагалузі відновлюватися так швидко, як хотілося б. Окрім війни в Україні та ковіду, у звіті зазначають такі фактори:

загальне погіршення економічної ситуації в Європі та світі;

коригування прогнозів щодо ВВП на 2023 і 2024 роки у бік зниження;

Читайте також  “Український Єрусалим”: місце про яке не розповідають туристам

зростання цін на енергоносії;

зростання вартості авіаквитків;

загальне зниження рівня життя європейців, що змушує їх відмовлятись від запланованого відпочинку.

У звіті зазначають, що авіасполучення з Україною до війни та ковіду становило 3,3% європейського авіатрафіку. А у світових пасажирських авіаперевезеннях українські перевезення становили 0,8%. Ця цифра начебто невелика, проте дуже відчутна, коли йдеться про доходи та роботу для персоналу авіакомпаній. Втрата цих 0,8% насправді становить мільярди доларів. Отже, що швидше повернуться цивільні літаки в небо над Україною, то краще буде для всіх.

До речі, у світі є прецедент, коли у країні, що воює, не закривали цивільне авіасполучення. Так вчинили в Ізраїлі. Однак там усі пасажирські літаки оснащені лазерними системами захисту від ракет.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело