Нічого не лікують, можуть спричинити головний біль та підняття тиску: лікар розповів про негативну дію популярних крапель у ніс

Нічого не лікують, можуть спричинити головний біль та підняття тиску: лікар розповів про негативну дію популярних крапель у ніс

Судинозвужувальні краплі користуються дуже великою популярністю серед українців. Але ці ліки не здатні вирішити проблеми, при яких їх використовують. Натомість вони можуть викликати масу побічних ефектів.

Про те, чому такі краплі не здатні лікувати, розповів своїм підписникам у Facebook сімейний лікар із Золотоноші Олександр Прокопчук.

Що таке судинозвужувальні краплі
До типових представників цієї групи лікарських препаратів відносяться краплі з такими діючими речовинами:

ксилометазолін;
оксиметазолін;

нафазолін.

“Всі ці препарати є “родичами” адреналіну і весь їхній лікувальний ефект полягає в дії на адренорецептори, що викликає спазм судин, а він у свою чергу і дає те ж блаженне почуття вільного носового дихання”, – повідомив лікар.

Популярність цих ліків пояснюється тим, що вони діють дуже швидко, тому ефект відчувається майже відразу. При цьому дія в них тільки симптоматична, тобто такі краплі на деякий час знімають відчуття закладення носу і полегшують стан, але причину хвороби подолати не здатні. Тому вони нічого не лікують.

Недоліки судинозвужувальних крапель

Лікар пояснив, що набряк слизової носа є захисним механізмом, адже ніс – бар’єрний орган. Цей симптом завдає дискомфорту і особливо відчутний для людей з хронічним алергічним ринітом. Однак ця захисна реакція потрібна нашому організму.

Судинозвужувальні краплі мають ефект тахіфілаксії: кожне наступне використання препарату призводить до зменшення їхнього ефекту. Після того, як засіб повністю перестає діяти, набряк слизової носу стає ще більшим.

Викликаючи спазм судин, ці препарати провокують зменшення кровопостачання органу імунної системи, і наслідки цього – тільки негативні.

Якщо ці краплі використовувати неконтрольовано, це може призвести до психічної залежності та розвитку медикаментозного риніту. Тому їх дозволено використовувати максимом протягом трьох діб для дітей і п’яти діб – для дорослих.

Читайте також  На лікування тільки з дозволу ТЦК: у лікарнях почали жахати чоловіків, що робити

При передозуванні і неконтрольованому використанні судинозвужувальні краплі починають діяти не тільки місцево, а й системно. Тобто спазм сосудів відбувається через них не тільки в носі, а й в інших органах, зокрема в головному мозку та серці.

Негативними наслідками цього можуть бути серцебиття, головний біль, підвищення тиску та інші проблеми зі здоров’ям. Тому вкрай небезпечні ці препарати для людей із серцево-судинними захворюваннями, а всім іншим при їхньому використанні слід дотримуватись інструкції і рекомендацій лікаря.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело