Відстрочка від призову: чи мають право чоловіки, які чекають третю дитину

Відстрочка від призову: чи мають право чоловіки, які чекають третю дитину

Військовозобов’язані, на утриманні яких перебувають троє і більше неповнолітніх дітей, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Про це в РБК-Україна пояснила 

юристка-практикиня військового права юридичної компанії “Приходько та партнери” Тетяна Козян.

Вона відзначає, що відповідно до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (абзац 4 частина 1 статті 23), військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

“Причому це не обов’язково можуть бути біологічні діти, це може бути, наприклад, діти від попереднього шлюбу дружини. Це можливо у випадку, якщо їхній батько не сплачує аліменти, або є померлим чи безвісно зниклим. Тобто значення має саме факт утримання дітей”, – вказує Козян.

Таким чином законодавство встановлює доволі демократичну процедуру відстрочки від призову для багатодітного батька. Проте для цього варто подати відповідну заяву та інші підтверджуючі документи.

Юристка зауважує, що згідно Сімейного кодексу (стаття 84), дружина під час вагітності має право на утримання від чоловіка. Проте ще ненароджена дитина не може бути на утриманні батька чи матері.

“Тобто виходить, що саме вагітна дружина перебуває на утриманні чоловіка, а не дитина яку вона виношує. Отже, якщо третя дитина ще не народилась, то це не є підставою для отримання відстрочки від мобілізації”, – пояснює Козян.

Читайте також  За законом не вийде: ухилянтів не можна позбавити рахунків та грошей - важливі подробиці

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело