Накриє всю Україну, білорусь,росію, Молдову, Румунію, Туреччину: що буде у разі підриву ЗАЕС

Накриє всю Україну, білорусь,росію, Молдову, Румунію, Туреччину: що буде у разі підриву ЗАЕС

Експерти дали свій прогноз

Теракт на ЗАЕС може призвести до катастрофи для низки країн
У разі підриву росіянами Запорізької атомної електростанції наслідки відчує не лише Україна. Від катастрофи постраждають щонайменше ще кілька країн, серед яких Росія, Білорусь, Туреччина, Молдова, Румунія. Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, передають “Факти”.

“Можливі сценарії вибуху на Запорізькій АЕС можуть бути схожими з аварією на японській атомній станції Фукусіма-1, або з аварією на американській АЕС Три-Майл-Айленд, яка вважалася найбільшою в історії світової ядерної енергетики до аварії на Чорнобильській АЕС і досі вважається найтяжчою ядерною аварією в США. Внаслідок аварії на АЕС Три-Майл-Айленд було серйозно пошкоджено активну зону реактора, а частина ядерного палива розплавилася”, – зазначила Тимочко.

Вона зазначила, що ЗАЕС – найбільша атомна електростанція в Європі, де експлуатують 6 енергоблоків з реакторами типу ВВЕР-1000 (водо-водяний), три з яких наразі працюють не на повну потужність.

Фахівці стверджують, що при втраті Запорізької АЕС усіх джерел електропостачання може статися плавлення ядерного палива та викид радіоактивних речовин, що стане катастрофічною проблемою.

Ядерний вибух на ЗАЕС також може призвести до викиду таких радіоактивних речовин, як стронцій-90, йод-131 та цезій-137. Якщо це станеться, потенційно забруднені території можуть сягати 2 млн кв. км, що удесятеро більше, ніж після аварії на ЧАЕС.

У такому разі площа зони відчуження навколо ЗАЕС може бути близько 30 тис. кв. км, а практично вся територія Запорізької області може стати непридатною для проживання багато десятиліть. Приблизно 1 млн осіб можуть зазнати радіаційного впливу (на відміну від 600 тис. після аварії на ЧАЕС).

Читайте також  Чому Путін так наполегливо хоче переговорів і як підштовхує до цього Україну: експерт відповів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело