Смертоносний вірус Марбург: що це за хвороба і які її симптоми

Смертоносний вірус Марбург: що це за хвороба і які її симптоми

Світ потрохи оговтується після коронавірусної пандемії, як нові рідкісні хвороби заставляють хвилюватися. Так, дві смерті від рідкісного вірусу Марбург підтвердили у Гані. 98 людей відправили на карантин.

Про це повідомляє BBC news Україна.

Це вже другий такий спалах вірусу у Західній Африці. Перший випадок виявили у 2021 році у Гвінеї.

Тоді він призвів до сотень смертей. Хворобу вперше виявили у німецькому місті Марбург у 1967 році. Джерелом інфекції стали привезені для дослідів з Африки зелені мавпи (Cercopithecus aethiops).

Серед людей вірус поширюють переважно ті, що тривалий час проводили в печерах і шахтах, населених кажанами.

Нинішній спалах – перший у Гані, але окремі випадки вже фіксували в кількох інших африканських країнах, зокрема, в Конго, Кенії, ПАР, Уганді й Зімбабве.

У Європі за останні 40 років від цієї хвороби померла лише одна людина, і ще одна – в США після повернення з експедицій до печер в Уганді.

Симптоми

Хвороба починається раптово – з лихоманки, сильного головного болю та нездужання. М’язові болі також є загальними ознаками.

На 3 день може з’явитися:
діарея;
біль у животі;

нудота;
блювота.

За даними ВООЗ, у середньому вірус вбиває половину інфікованих, а найнебезпечніші штами – до 88%.

У смертельних випадках у хворих спостерігають значну кровотечу й шок, смерть найчастіше настає за 8-9 днів після появи симптомів.

Як передається

Фахівці вважають, що вірус Марбург перейшов до людини від африканських кажанів Rousettus внаслідок тривалого контакту в шахтах і печерах.

Його також можуть переносити африканські зелені мавпи й свині.

Вірус може активно поширюватись між людьми при прямому контакті з біологічними рідинами (кров, слина, сеча тощо), а також через поверхні та матеріали.

Читайте також  Виявлено зміну основних симптомів COVID-19

Зафіксовано випадок, коли людина передала вірус своєму статевому партнеру через понад 500 днів після появи у нього перших симптомів інфекції, що свідчить про те, що патогенний вірус може зберігатись й передаватись.

Крім того, тіла людей, які померли від лихоманки Марбург, можуть залишатися заразними під час поховання.

Вакцин чи противірусних препаратів, схвалених для лікування вірусу Марбург, не існує.

Але, за даними ВООЗ, зараз розробляють низку препаратів крові, засобів імунної терапії та лікарських препаратів для його лікування.

Для полегшення симптомів рекомендують багато пити та відновити об’єм крові.

Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI) радить мешканцям Африки не вживати м’ясо диких тварин й уникати контактів з ними.

Варто також уникати контактів зі свинями у районах спалаху, додає ВООЗ.

Оскільки віруси Марбург і Ебола можуть зберігатися в спермі й передаватися статевим шляхом, ВООЗ рекомендує пацієнтам, що перенесли інфекцію, користуватись презервативи, доки їхня сперма двічі не дасть негативний результат на наявність вірусу.

Марбурзька лихоманка також може передаватись під час церемоній поховання, які супроводжуються безпосереднім контактом учасників з тілом покійного.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело