Україна отримає ППО IRIS-T, яке здатне захистити ціле місто

У найближчому часі Україна може отримати німецьку протиповітряну оборону IRIS-T.

Про це заявив посол Андрій Мельник, передає “Обозрєватєль”.
Вартість установки – понад 170 млн євро – має профінансувати німецький уряд. За словами Мельника, такого ППО ще немає навіть на озброєнні ФРН.

IRIS-T – що це?

Це зенітно-ракетний комплекс середнього радіусу дії, який здатен виконувати функції протиповітряної оборони. Система може збивати літаки, вертольоти, безпілотники та крилаті ракети.Ідеологічно та концептуально система схожа на норвезьку NASAMS. Як бойові снаряди використовуються перероблені ракети класу “повітря-повітря” малої дальності IRIS-T для наземного застосування. Military Today зазначає, що ці снаряди вважаються одними з найдосконаліших завдяки своїй високій швидкості, сучасній електроніці та неперевершеній маневровості.

Спочатку ракети IRIS-T були призначені для повітряних боїв та мали дальність запуску до 20 км. Снаряд оснащений потужним двигуном, що дозволяє розвивати швидкість понад 3,7 тисячі км/год. Цього достатньо для того, щоб наздогнати та знищити більшість літаків, що існують наразі.

Для ЗРК IRIS-T їх довелося трохи переробити, адаптувавши для стрільби із наземної установки. У неї поставили потужніший двигун, додали канал передачі даних, а також замінили інфрачервону боєголовку радіолокаційною. Управління комплексом здійснюється завдяки програмному забезпеченню управління боєм IBMS-FC від Airbus.

У наземний комплекс також додали станцію радіолокації TRML-4D, яка забезпечує огляд на 250 км та станцію радіотехнічної розвідки.

У підсумку було створено дві системи “земля-повітря”: SLS – з дальністю до 20 км; SLM – із дальністю до 40 км. Про яку саме установку говорив український посол – невідомо.

У 2018 році компанія Diehl Defence продала свою розробку Єгипту, який замовив 16 ЗРК. Також є непідтверджена інформація, що Каїр отримав перший комплекс восени 2021 року.

Читайте також  Вчені пояснили, скільки вакцина захищатиме організм від COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело