“Подумав, що це жарт…”: українцям прийшли “святі” платіжки, вимагають 2 530 грн церковного “податку”

Квитанція, написана від руки, прийшла жителю села Підбірці Миколі Федану. За дев’ять років чоловік винен церкві 2 530 гривень

З Львівської області прийшли новини, які деякі українці вже не чули дуже і дуже давно, а хтось взагалі вперше дізнається про такі “грошові збори”. Справа в тому, що в селищі Підбірці місцеві жителі отримали квитанції з боргом, в яких від них вимагають сплати щомісячного податку на храм.

Зазначимо одразу, мова йде про 30 гривнях щомісяця. Церковними боржниками люди не вважають себе, мовляв, жертвувати на храм потрібно тільки добровільно.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного з українських телеканалів.

Квитанція, написана від руки, прийшла жителю села Підбірці Миколі Федану. За дев’ять років чоловік винен церкві 2 530 гривень.

У селі Підбірці, що неподалік Львова, є лише одна церква – греко-католицька. Щоб з’ясувати, хто автор ідеї, журналісти звернулися до парафіяльного священника. Втім, хвіртка зачинена. До поклику, ніхто не виходить. По телефону святий отець Михайло був небагатослівний: “Я хворий, ви чуєте як я говорю. Ви чуєте, що я хворий, лежу з температурою, чи не чуєте?”.

Дзвонимо за номером, вказаним у квитанції про борг. Анонімна жінка підтверджує: саме вона розносила записки. Скільком людям, теж не говорить.

“Це не податок, це добровільні пожертвування на утримання церкви. Але в народі таке слово є “податок”. Тому воно так і приклеїлося”, – розповіла жінка.
У Львівській архиєпархії греко-католицької церкви кажуть: ніхто з парафіян зі скаргами не звертався, але після розголосу справу досліджували.

“До цієї справи, на утримання храму, батюшка не долучений. Це внутрішнє узгодження громадою. Саме таким чином вирішують утримувати церкву”, – каже прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк.

Читайте також  Захотіла відчути молодість: У Чернівцях п’яна пенсіонерка викрала Merсedes та в’їхала на ньому у будинок

Церковники нагадують, що всі пожертви добровільні. Втім, втручатися в дії громади не збираються. Мовляв, жителі села вирішили нагадати сусідові про його борг. У свою чергу, деякі з парафіян церкви в такому податку нічого дивного не бачать. Навіть згадують давні часи, коли на церкву давали гроші.

Скільки жителів Підбірців добровільно заборгували церкви, з’ясувати не вдалося. Микола запевняє, що далеко не єдиний, кому прийшли обурливі платіжки. Його сусіди теж їх отримали. Просто публічно спілкуватися про це не хочуть, як і платити.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело