“Чому бустер працює краще?”: новий штам “Омікрон” впливає на зниження здатності вакцини захищати

“Чому бустер працює краще?”: новий штам “Омікрон” впливає на зниження здатності вакцини захищати

Вчені дійшли висновків, що новий штам коронавірусу “Омікрон” призвів до серйозного зниження здатності вакцини захищати людський організм.

Про це повідомляє ВВС.ua.
Дві дози, за словами медиків, майже не дають захисту від зараження Омікроном, але значно знижують ризики важкого перебігу захворювання і потрапляння у лікарню.
Проте “бустерна” доза змінює ситуацію.
Захист, який ви отримуєте після третьої дози, є ширшим і таким, що запам’ятовується більше, ніж усе те, що ви мали досі, пояснює Джеймс Галлахер, кореспондент BBC з питань здоров’я та науки.

Зазначається, що кожна доза вакцини запускає черговий раунд еволюції антитіл в імунній системі. Вона розшукує кращі антитіла, що міцніше прикріплюються до вірусу. Поступово вони стають більш “зрілими”.

Якщо антитіла зможуть міцніше прив’язуватись до коронавірусу, то Омікрону стане важче допомогти вірусу викрутитись. І хоча цей новий штам сильно мутований, він усе ще має у своїй основі той самий вірус і ті частинки, що з часом зовсім не змінились.
Наступні раунди вакцинації також призведуть до того, що імунна система буде розширювати свій арсенал антитіл, оскільки знаходитиме нові способи атакувати вірус.

Читайте також  Одна з вакцин від COVID-19 показує ефективність 90%

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело