Штраф за перевищення швидкості від 10 до 20 км/год: чи підтримують українці нову ініціативу

Штраф за перевищення швидкості від 10 до 20 км/год: чи підтримують українці нову ініціативу

В Україні пропонують запровадити адміністративну відповідальність для водіїв за перевищення швидкості від 10 до 20 км/год. Скільки українців підтримують таку ініціативу, повідомляє Today.ua, посилаючись на результати опитування Центру демократії та верховенства права.

На даний момент передбачена адміністративна відповідальність за перевищення дозволеної швидкості транспортного засобу від 20 км/год. Розмір штрафу за таке порушення становить 340 грн. За перевищення швидкості до 19 км/год покарання не передбачено. Але у Верховній Раді вирішили змінити це. Зареєстровано законопроєкт, відповідно до якого водіїв штрафуватимуть за перевищення швидкості від 10 до 20 км/год.

Автори законопроєкту зазначають, що головна причина ДТП на українських дорогах – перевищення швидкості руху від 10 до 20 км/год. У 2023 році в аваріях, які сталися через перевищення водіями дозволеної швидкості, загинули 1716 осіб, а ще 12364 людини отримали різні травми.

Центр демократії та верховенства права провів опитування громадян, щоб дізнатися їхню думку про безпеку на українських дорогах України. Результати показали, що 60,8% українців вважають наші дороги небезпечними для водіїв, а 57,2% – небезпечними для пішоходів. При цьому головною проблемою українці вважають керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Що стосується запровадження штрафу за перевищення швидкості від 10 до 20 км/год, то таку ініціативу підтримали більшість опитаних – 56,6%. Підтримка введення штрафу особливо велика у вікових категоріях 16-19 років та від 65 років.

Крім того, називаючи головні проблеми доріг України, респонденти зазначали перевищення водіями дозволеної швидкості, поганий технічний стан автомобілів, невикористання ременів безпеки.

У той же час, перевищення швидкості руху автомобілів в Україні пропонують фіксувати автоматично шляхом вимірювання середньої швидкості руху. Відповідний законопроєкт №11029 зареєстровано у парламенті, і зараз він перебуває на розгляді у Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Читайте також  14 обманів, на які ідуть супермаркети, щоб змусити нас купувати в них товари

Відповідно до документу, визначати перевищення середньої швидкості руху пропонують шляхом поділу відстані, яку подолав автомобіль, на час, витрачений на проїзд певної ділянки дороги.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело