“Я ж не ходжу в церкву”: чоловік отримав “квитанцію” з боргом, бо не жертвував на храм (ФОТО)

“Я ж не ходжу в церкву”: чоловік отримав “квитанцію” з боргом, бо не жертвував на храм (ФОТО)

На Львівщині виник скандал через “церковні борги”. Так мешканець села Підбірці, що на Львівщині отримав писану від руки квитанцію на борг трохи більше як 2 тис. грн. У “китанції” виписано суми, які чоловік начебто заборгував церкві за дев’ять років.

Про це розповідає “Твоя Львівщина”.

З’ясувалося, що мешканці села сплачують щомісячний “податок” на утримання храму. А “квитанцію” чоловіку передали парафіяни місцевого храму. На аркуші – ім’я та прізвище чоловіка і сума 2,5 тисячі гривень, яку він нібито заборгував церкві за дев’ять років.
“Спочатку мене це розсмішило, я подумав, це жарт. Я подумав, не може бути боргу, якщо я не ходжу в цю церкву”, – сказав житель села Підбірці Микола Федан.

Отримав аку квитанцію чоловік вперше. Останні 5 років він відвідує інший храм.
“Я однозначно не буду платити, бо я вважаю, що пожертви на церкву мають бути добровільними. Це ж якісь регулярні пожертвування. Але все одно, вони мають бути добровільними. Я розумію, що це раз на рік”, – зазначив Микола Федан.

З’ясувалося, що гроші на храм збирають кілька активних парафіянок, саме вони і пишуть записки про борги. Мешканці самі вирішили, що не збиратимуть гроші на утримання храму на недільній службі, а здаватимуть щомісяця. Проте чому роздає людям записки про борги, парафіянка так і не пояснила.

До слова, керівництво архієпархії Української греко-католицької церкви зазначає, що ні церква, ні настоятель храму до цього жодним чином не причетні. Підтверджують, що це рішення громади, а не духовенства.
“Ніхто не може змушувати жертвувати, це є добровільно, але в такий спосіб мешканці села вирішили нагадати співмешканцю про його борг, наголошую: нема податку на церкву, це внутрішня домовленість між односельчанами”, – підсумував прессекретар Львівської Архієпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк.

Читайте також  В Україні розпочався жорсткий етап карантину: що заборонено з 6 квітня

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело