Соцмережі накрило обурення новим шкільним та садковим меню від Клопотенка. “Діти відмовляються їсти”.

“Діти відмовляються їсти”. Соцмережі накрило обурення новим шкільним та садковим меню від Клопотенка

Думки батьків щодо змін у шкільному харчуванні розділилися

З 1 січня 2022 року українські школи та дитячі садки перейшли на оновлене меню. Участь у розробці меню взяли перша леді Олена Зеленська та відомий кулінар Євген Клопотенко.
Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження та субпродуктів. Водночас збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів та фруктів.

Всі шкільні заклади зобов’язані:
-зменшити кількість цукру в 2-2,5 рази – до 7,5 г в один прийом їжі;
-збільшити кількість фруктів до 100 г в один прийом їжі;
-зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 до 30-50 г;
-збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна залежно від віку дітей;

-приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
-картопля як окрема страва можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування у школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
-відварювати овочі, щоб приготувати салати наступного дня не можна;
-салати потрібно заправляти перед видачею;

–слід віддавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, вибирати гречку замість рису);
-віддавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам з високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
-м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) слід якнайчастіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
-насичені жири, зокрема вершкове масло, не повинні перевищувати 10% загальної кількості калорій;
-у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це потрібно вказувати у меню, щоб діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в -окремій упаковці, але без глазурі та додавання цукру;
-сніданок, обід та вечеря повинні містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів,
-плавлений сир не дозволяється;
-сіль можна використовувати лише йодовану і лише для приготування їжі;

-заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту;

Читайте також  З університету Богомольця відрахували 1,5 тисячі студентів: деталі нечуваного cкaндалу

-питна вода повинна бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру та підсолоджувачів.

Заборони на продаж:
-у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби;
-продукти з високим вмістом цукру або солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
-газовані напої, у тому числі солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава та гриби.

Думки розділилися
Користувачі соціальних мереж висловлюють своє обурення у коментарях до посту Євгена Клопотенка. Батьки незадоволені та пишуть, що діти повертаються додому голодними.

Буряк варений на тертці, натертий без солі і краплі олії – жодна дитина не торкнулася їжі, дві дитини вирвало.
За якими принципами ви робили дитяче меню? У вас є діти? Хліб з маслом потрібен організму, що росте! Чому на вечерю немає компоту? Ви спочатку своїх дітей так годуєте, нехай плюнуть вам у вашу куховарство! Чай без цукру, що це таке? Без солі, чому? Можна замінити на морську сіль.
Дитина прийшла з дитячого садка голодною. Якщо раніше дитина не їла вранці молочну кашу, то могла спокійно з’їсти хліб з маслом і сиром, запросити чаєм і до обіду спокійно дожити. Тепер олію не дають, чай та компот без цукру. Суп на воді з плаваючою трохи картоплею та морквою. М’ясо нуль, пів яйця на день. Що за дієта для малюків, приходять додому та по 2 рази їдять. Цілий день голодні.

В Одесі вже в садах прибрали сіль, цукор та хліб. Вважаю це маренням. Діти і так маленькі погано їдять, а ще й не солоне та не солодке. Я не говорив, що потрібно прям насалювати і кілограмами сипати цукор, але й прибирати повністю теж не варіант. Порції знизили, натомість ціну з 37 грн підняли до 45, бо овочі додали.
У садах це взагалі жах, згуртуєш за цілий місяць харчування, а дитина максимум шматок хліба з’їла. Тому що не менше солі та цукру, а він взагалі відсутній.
Але є й ті, хто вважає, що таке меню дуже корисне і незабаром діти навчаться їсти такі продукти.

Читайте також  Це ж діти! Зеленський зробив емоційну заяву. Поставив жорсткі вимоги

Я лікар-ендокринолог і все частіше зустрічаюся з дитячим ожирінням. Тож дякую вам за вашу роботу!
Людям завжди не подобається щось нове. Дітям усім не догодиш навіть удома. Кухарі переважно старої школи-ПТУ. Місцева влада маніпулює цінами. Наберіться терпіння, незважаючи на безпідставну критику. Хай щастить.

Потрібно починати з себе, перестаньте купувати дітям кока-колу, чіпси, чупа-чупси, барні, які мають хіматоз. Якщо їсти звичайну їжу, то діти звикають. Мої їдять вівсяну кашу з молоком без цукру і нічого, а якщо хтось додасть цукор, то не їдять.
Відповідь кулінара Клопотенко
У пості в Instagram кулінаркулінар кулінар ще раз нагадав, що сади та школи з 1 січня перейшли на оновлене харчування, але зазначив, що в курсі, що багатьом це не подобається.

«Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (уважно ми прийняли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню у норми чи складати його на основі розроблених рецептів», – написав він.
За словами Клопотенка, у садах та школах не повинні різко відмовлятися від солі та цукру у стравах, це має відбуватися поступово. Кулінар зазначив, що батьки можуть перевірити, чи відповідають страви у навчальних закладах тим, що він розробляв. Якщо ви знайшли порушення – ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби.

«Держпродслужба контролюватиме запровадження нових норм та дотримання санітарних норм навчальними закладами. Ця реформа є дуже важливою, адже результати цієї реформи зачіпають кожного з нас через здоров’я наших дітей», – зазначили у відомстві.

Читайте також  Перша робота. Які зарплати пропонують студентам

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело