“Кабмін скасував декретну відпустку перед пологами”: що тепер чекає на жінок?

“Кабмін скасував декретну відпустку перед пологами”: що тепер чекає на жінок?

Кабмін повідомив про відміну відпустки для жінок перед пологами. Тепер українки матимуть можливість самостійно визначати початок свого декрету.

Як інформує “

Today.ua“, відповідну інформацію подали у пресслужбі уряду. У Кабінеті Міністрів підготували відеоролик, у якому детально надо інформацію про зміни.

“Обов’язок йти в декрет до пологів скасовано: жінка може обрати, коли використовувати ці дні, залежно від свого стану і бажання. Наприклад, можна взяти 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів після”, – повідомили у відомстві.

Українка, яка планує оформити декретну відпустку, має отримати лист непрацездатності – лікарняний. Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в нашій державі становить 126 днів. 70 з них передбачено до пологів, а 56 – після. У разі ускладнених пологів або при народженні двох і більше дітей тривалість відпустки збільшується ще на 70 днів.

Раніше декрет можна було оформити з 30-го тижня вагітності, а жінкам-чорнобильцям – з 27-го.

Після введених змін українки після досягнення 30 тижнів вагітності зможуть самі приймати рішення про дату початку відпустки з догляду за малюком. Це можна зробити у строк або пізніше.

За бажання продовжити трудову діяльність після 30-го тижня потрібно написати відповідну заяву в кабінеті лікаря. Він вкаже дату, з якої має сформувати МВТН – медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

Декретні виплати здійснюються одноразово. Їхню суму розраховує бухгалтерія підприємства. Вона залежатиме від середньоденної зарплати та кількості календарних днів декретної відпустки.

Читайте також  Хто не підлягатиме обсервації після перетину кордону: нове рішення Кабміну

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело