Молоді вчителі матимуть наставників, які отримають доплату

Законопроект «Про повну загальну середню освіту» містить норму про впровадження в українських школах педагогічної інтернатури.

Зокрема, під час першого року роботи молодого вчителя в школі, його діяльність супроводжуватиметься підтримкою наставника.

У Міністерстві освіти зазначають, що наставник буде зобов’язаний надавати консультацію молодому вчителю та допомагати йому стати успішним.

Разом з тим, планується, що робота наставника оплачуватиметься додатково. Планується, що він отримуватиме 20% надбавку.

Шлях учителя від молодого спеціаліста до майстра непростий. Багато в чому він залежить від особистісних якостей та професійних знань, отриманих у виші. Та чи не найважливіші на цьому шляху — перші кроки професійного досвіду, умови роботи, колектив і підтримка колег.

Під час роботи з молодими вчителями у перший рік в школі вкрай необхідні: підтримка адміністрації

методична допомога.

Не посвячені в тонкощі й секрети «педагогічної кухні», молоді спеціалісти:

не мають певних навичок

відчувають непевність

роблять помилки.

Молодий вчитель завзятий, часто ідеалізує свою професію. І перша зустріч із серйозними труднощами може значно знизити його мотивацію одразу в перші ж місяці роботи. Якщо вчасно й правильно надати допомогу і підтримку, вчорашній випускник-педагог впевниться у своєму професійному виборі. Інакше ж молода людина шукатиме інший шлях професійної реалізації: у юному віці бажання змінити роботу зазвичай нічим нестримне.

Тому керівництво, яке зацікавлене у «притоці молодої енергії» до закладу, має взяти на себе і навчальну функцію, і, певним чином, психологічний супровід адаптації спеціаліста.

Робота з молодими вчителями

Важливо все. Навіть у першу зустріч молодий спеціаліст має відчути доброзичливість і підтримку колег. У багатьох закладах освіти існують ритуали входження в професію та колектив. Його проводять у різний спосіб:

Читайте також  Міносвіти вимагає вчителів повернути гроші, які вони раніше отримали за програмою єПідтримка

формат «посвяти» в педагоги на першому засіданні педагогічної ради, яку здійснюють чи у жартівливій формі («антипоради», «клятви»), чи в урочистій (вірші, вручення диплома тощо)

подарунок від колег, наприклад література в професійну бібліотеку чи корисна річ для кабінету, діловий щоденник

конкурс на кшталт «Молоді-vs-Досвідчені» — якщо молодих спеціалістів кілька

краєзнавча екскурсія — ознайомити молодого вчителя, який прибув з іншої місцевості, з історією та пам’ятками.

Наставництво

Одне з нововведень закону про повну загальну освіту — педагогічна інтернатура. Її мають пройти протягом першого року роботи вчителі, які не мали досвіду педагогічної діяльності. Педагогом-наставником стає вчитель із такою самою або спорідненою спеціалізацією. Досвід педагогічної діяльності наставника за цією спеціалізацією має бути не менше 5 років. Молодий вчитель, що проходить інтернатуру, отримає від наставника супровід та підтримку в педагогічній діяльності, відвідуватиме навчальні заняття, опрацьовуватиме необхідну літературу тощо. Педагог-наставник отримає доплату — щонайбільше 20% його посадового окладу в межах фонду оплати праці ЗЗСО. Розмір доплати визначатиме керівник закладу. Педагогічна інтернатура організовується відповідно до наказу керівника закладу освіти, що видається в день призначення особи на посаду педагогічного працівника. Взаємодія молодого фахівця та наставника відбувається за індивідуальним планом.

Наставник:

не вбачає конкурента в молодому вчителеві

не критикує за індивідуальний педагогічний стиль

об’єктивно аналізує сильні та слабкі сторони молодого спеціаліста.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело