“Ні зарплати, ні лікарняних, ні стажу”: з 8 листопада частину невакцинованих українців відсторонять від роботи

8 листопада починає діяти постанова уряду про відсторонення від роботи представників державних служб та освітніх закладів, які відмовилися, або ухилилися, від вакцинації проти COVID-19.Як і передбачалося, це викликало велике обурення серед українців, адже під час відсторонення від роботи, вони не отримуватимуть ні заробітну плату, ні виплати за лікарняну відпустку, що співпадає із відстороненням від роботи.

Фонд соціального страхування України опублікував офіційну заяву з цього приводу:

“Допомоги за лікарняними листками не надаються працівникам, яких було відсторонено від роботи через відмову або ухилення від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Виплата не здійснюється за ті дні тимчасової непрацездатності, які збігаються з днями відсторонення від виконання обов’язків.

Зверніть увагу, відсторонення від роботи працівників, для яких визначена обов’язковість щеплень проти СOVID-19, однак які відмовились від вакцинації, покликане убезпечити їх колег, відвідувачів, учнів, вихованців, студентів та інших від ризику інфікування та подальшого поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Відмова від щеплень за відсутності абсолютних протипоказань наражає на небезпеку оточуючих”.
Перелік професій, які підпадають під цей жорсткий крок, оголосило Міністерство охорони здоров’я України:

працівники закладів вищої, післявишівської, професійної, професійно-технічної, загальної середньої, зокрема спеціальної, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціальної освіти та закладів незалежно від типу та форми власності;
службовці місцевих державних адміністрацій і їхніх підрозділів;
працівники центральних оганів виконавчої влади і їхніх територіальних органів.
Всі невакциновані працівники цих структур відстороняються від роботи без збереження заробітної плати на період відсторонення, без виплати допомоги на лікування у цей проміжок часу. Не буде нараховуватися також і стаж за вказаний проміжок часу. Це триватиме до усунення причини відсторонення від роботи.
Згодом перелік галузей, для яких вакцинація стане обов’язковою, може бути розширено.

Читайте також  “Серед жертв молоде подружжя”: Неадекватний чоловік з вікна розстріляв молоду компанію. “Заважали спати”

Якщо у представника цих професій є протипоази до вакцинації, він зможе отримати відповідну довідку форма №028, виданий закладом охорони здоров’я. Цей документ відаватиметься або на обмежений проміжок часу, або на постійній основі. Ті люди, які нещодавно перехворіли коронавірусом, також можуть отримати її, але не довше, ніж на 3 місяці.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело