Лікарні-це просто будівлі з вивісками, які не можуть надати кваліфікованої допомоги

Погодьтеся, що сучасна медицина не здатна вилікувати різноманітні хвороби та загадкові симптоми, а тільки залікувати. Замаскувати симптоми організму, які він подає, якщо стався збій у системі або запальний процес.

Лікарі не заглиблюються у саму суть причини захворювання, а послухавши скарги пацієнта одразу ж виписують арсенал лікарських засобів. На певний період часу настає покращення, але з часом хвороба знову дасть про себе знати.

За вийнятком хірургії. Спеціалісти в цій області досягнули багато і знають толк у своїй справі.

Пандемія коронавірусу виявила позитивні й негативні сторони української медицини. Велика кількість лікарень в Україні не може надати реальну допомогу хворим на ковід. Водночас пандемія довела, що медична реформа працює – медзаклади, що борються з коронавірусом, отримали стабільне фінансування.

Про це в інтерв’ю журналу “Країна” розповів експерт в галузі медицини Павло Ковтонюк.

“Ефекту в медицині та суспільстві загалом від пандемії не побачимо, – каже він. – Вона прискорила певні тенденції. Більші й серйозніші за неї. Поляризація суспільної думки була й раніше, але прихована, спляча. Не було питання, щодо якого люди мали займати позицію. Коли ж воно постало – розділилися на табори. Те саме стосується нашої медицини”.

Пандемія виявила негативні й позитивні якості вітчизняної медицини, вважає експерт.

“Мені вона продемонструвала те, про що наша команда говорила, ще перебуваючи в Міністерстві охорони здоров’я. І що сприймалося агресивно. А виявилося правдою. Величезна кількість лікарень в Україні – це тільки будівлі з вивісками, які не можуть надати людині допомогу. Бо мають фінансування тільки на утримання приміщень. Але там немає умов для лікування, не вибудувана система, персонал не знає, що робити, коли потрапляє людина з ковідом. Під час зимового спалаху хворих везли в конкретні заклади, про які знали, що там є анестезіолог і медсестри, які можуть дати раду”, – розповідає він.

Читайте також  Коронавірус раптово спричиняє інсульт у молодих пацієнтів, які можуть не знати про інфікування

Є позитивні моменти – пандемія показала, що реформа триває і має силу, наголошує Ковтонюк.

“Зараз Національна служба здоров’я напряму працює з кожною лікарнею в країні. Була можливість швидко сформувати ковідний пакет оплати і профінансувати заклади, які найкраще справляються з коронавірусом. Отримали стабільне постачання й могли не перейматися через гроші. До реформи ці кошти проходили б через купу чиновників, сесії місцевих рад, губилися по дорозі. Був би той самий героїзм лікарів, що бачимо зараз, але без фінансування. Зараз лікарі ковідних лікарень мають нормальну зарплату й бюджет для закупівлі необхідного”, – підсумовує він.

1 квітня цьогоріч стартував другий етап медреформи. Комунальні медзаклади отримують кошти за договорами з НСЗУ – що більше пацієнтів, то краще фінансування. Лікарні мають фінансування на ті послуги, які передбачили в договорах із Національною службою здоров’я України.

У рамках реформи діє Програма медичних гарантій – 27 пакетів безплатних медпослуг. На її реалізацію виділили 72 млрд грн. Надають безплатну первинну, госпітальну, екстрену, спеціалізовану амбулаторну й паліативну допомогу та реабілітацію. Також діє повна або часткова оплата препаратів за програмою “Доступні ліки”. Направлення на безплатну консультацію вузькопрофільного спеціаліста видає сімейний лікар.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело