В Україні набув чинності закон про “інвестиційних нянь”: що він передбачає

В Україні 13 лютого набрав чинності закон про “інвестиційних нянь”, який був ухвалений парламентом 17 грудня 2020 року.

Закон був опублікований у виданні “Голос України” 12 лютого і набуває чинності на наступний день після оприлюднення.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що він гарантує підтримку українським та іноземним інвесторам, сума інвестицій яких перевищує 20 мільйонів євро та які створюють не менше 80 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більше, ніж в регіоні інвестування. Термін реалізації проєкту не має перевищувати 5 років. Загальний обсяг держпідтримки для реалізації такого проєкту фіксується у спеціальному інвестиційному договорі. Він не має перевищувати 30 відсотків планового обсягу значних інвестицій у проєкт. При цьому в законі прописано, що претендувати на підписання такого договору не можуть бути юридичні особи, бенефіціарні власники акцій (часток) яких є резидентами Росії, та юрособи, зареєстровані в РФ.

Державна підтримка може надаватися інвестору у формі пільг, як то звільнення від сплати податку на прибуток, мита, надання права на користування земельною ділянкою для реалізації інвестиційного проєкту зі сплатою орендної плати за спеціальними умовами, а також шляхом будівництва або реконструкції такої інфраструктури за кошти держави. Однак у документі зазначено, що державне фінансування будівництва об’єктів суміжної інфраструктури (автомобільних доріг, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо), необхідних для реалізації інвестпроєкту, почнеться лише з 1 січня 2022 року.

Крім того, закон закріплює статус державної установи, до якої входитимуть інвестиційні менеджери для супроводу інвесторів у процесі підготовки та здійснення проєктів зі значними інвестиціями.

Читайте також  “Батьки-сатаністи”: дітей-мауглі виявили в столичному будинку, пекельні знімки житла

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело