Зрадив Україну! Шокуюче розслідування НАБУ. Попався

Зрив державного оборонного замовлення: підозрюється директор ДП «Безпека». Про це повідомили в прес-службі НАБУ.

 

20 грудня 2019 року детективи Національного бюро за погодження прокурорів САП повідомили про підозру у державній зраді та заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем директору державного підприємства «Український науково–технічний і впроваджувальний центр комплексного захисту інформації» (Український центр «Безпека»).

Дії особи кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 191 КК України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

За даними слідства, у вересні-листопаді 2017 року директор ДП «Безпека», діючи умисно та з корисливих мотивів, вступив у злочинну змову з заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України. Вони домовилися сприяти участі іноземної компанії «Gray Fox Logistics» (США) у виконанні державного оборонного замовлення в частині виготовлення та поставки в Україну «напівавтоматизованої лінії з виробництва корпусу з ведучим пояском снаряду калібрів 152/155 мм з комплексом ЗІП». При цьому посадовці цілком усвідомлювали, що можливості виконати замовлення іноземна організація не має.

У подальшому директор ДП «Безпека» на виконання державного оборонного замовлення забезпечив укладення контракту між «Gray Fox Logistics» та Державною акціонерною холдинговою компанією «Артем» на виготовлення та поставку в Україну спеціалізованої продукції.

Як з’ясувало слідство, внаслідок таких дій, «Gray Fox Logistics» у травні 2018 року отримала від ДАХК «Артем» передоплату в сумі 8,29 млн дол. США (на час вчинення злочину — 217,27 млн грн). Проте станом на грудень 2019 року іноземна компанія умов контракту так і не виконала. Таким чином зірвано реалізацію узгоджених етапів виконання державного оборонного замовлення та створено передумови неповного та несвоєчасного забезпечення Збройних сил України боєприпасами критичної номенклатури.

Читайте також  Зеленського просять дати Порошенку звання Героя України

Досудове розслідування вказаних фактів детективи здійснюють з грудня 2019 року разом зі слідчими СБУ в межах спільної слідчої групи, відколи прокурором визначено підслідність кримінальних правопорушень у кримінальному провадженні за детективами НАБУ та СБУ передала матеріали справи до НАБУ. До того слідчі СБУ зібрали докази для повідомлення посадовцю ДП «Безпека» у державній зраді. Згодом детективи НАБУ встановили у його діях й ознаки заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем. Тож детективами за погодженням з прокурором повідомлено посадовцю про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру за ч.5 ст.191 КК України.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело